Москва попари Борисов за "Южен поток"

Венцислав Лаков 11 януари 2016 в 15:31 14496 18

Южен поток
Проектът "Южен поток" остава замразен, заявиха от руското енергийно министерство

Статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава предишният, работата по него е спряна, заяви пред ТАСС представител на руското енергийно министерство. Статутът е предишният, проектът е спрян, посочи той. Така Москва опроверга твърдения в български медии, че работата по проекта "Южен поток" през следващите няколко седмици ще бъде възобновена. Според в."Стандарт" подобен род сигнали е получил от Русия българският премиер Бойко Борисов.

В края на миналата седмица министър-председателят бил толкова щастлив от възстановяването на проекта, че радостно потрил ръце и възкликнал: "Сега ще видят всички те дали Ердоган е добър, а Бойко - лош". 

Според експерти, работата по газопровода "Южен поток" щяла да бъде подновена до няколко седмици, пише вестникът.

Както отбелязва изданието, вероятно проектът за изграждането на газопровода щял да бъде една от точките в дневния ред на заседанието на руско-българската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което ще се състои в края на януари в София след петгодишно прекъсване.

Информацията беше цитирана и от ТАСС по-рано днес с две основни причини, поради които Москва ще възобнови проекта. Една от тях е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция. Втората причина е рецесията на китайската икономика, вследствие на което мощността на газопровода „Силата на Сибир“, който трябва да доставя природен газ за Китай, буксува“, твърдят експерти и правителствени източници.

Руският президент Владимир Путин обяви на 1 декември 2014 година, че при създалите се обстоятелства Русия няма да построи проекта "Южен поток". "Удивява ме безумната позиция на българското ръководство, пренебрегнало националните интереси на страната си – строителство за 3 млрд. евро плюс 400 млн. евро всяка година приходи от транзит. Измислихме този проект, за да помогнем на България, а те не го искат", каза руският президент на 17 декември по време на годишната си пресконференция.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер също отбеляза, че проектът "Южен поток" вече не е актуален.

Проектът на стойност 15,5 милиарда евро трябваше да доставя на Европа 67 милиарда кубични метра газ годишно. "Южен поток" беше един от най-големите енергийни проекти в Европейския съюз. Морската му отсечка трябваше да започне край град Анапа, на руския Черноморски бряг, да премине през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и да излезе на българския бряг близо до гр. Варна. Очакваше се експлоатацията на тръбата да започне в началото на 2016, когато да потекат първите количества газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!