Quantcast

Москва попари Борисов за "Южен поток"

Венцислав Лаков Последна промяна на 11 януари 2016 в 15:31 13330 18

Южен поток
Проектът "Южен поток" остава замразен, заявиха от руското енергийно министерство

Статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава предишният, работата по него е спряна, заяви пред ТАСС представител на руското енергийно министерство. Статутът е предишният, проектът е спрян, посочи той. Така Москва опроверга твърдения в български медии, че работата по проекта "Южен поток" през следващите няколко седмици ще бъде възобновена. Според в."Стандарт" подобен род сигнали е получил от Русия българският премиер Бойко Борисов.

В края на миналата седмица министър-председателят бил толкова щастлив от възстановяването на проекта, че радостно потрил ръце и възкликнал: "Сега ще видят всички те дали Ердоган е добър, а Бойко - лош". 

Според експерти, работата по газопровода "Южен поток" щяла да бъде подновена до няколко седмици, пише вестникът.

Както отбелязва изданието, вероятно проектът за изграждането на газопровода щял да бъде една от точките в дневния ред на заседанието на руско-българската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което ще се състои в края на януари в София след петгодишно прекъсване.

Информацията беше цитирана и от ТАСС по-рано днес с две основни причини, поради които Москва ще възобнови проекта. Една от тях е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция. Втората причина е рецесията на китайската икономика, вследствие на което мощността на газопровода „Силата на Сибир“, който трябва да доставя природен газ за Китай, буксува“, твърдят експерти и правителствени източници.

Руският президент Владимир Путин обяви на 1 декември 2014 година, че при създалите се обстоятелства Русия няма да построи проекта "Южен поток". "Удивява ме безумната позиция на българското ръководство, пренебрегнало националните интереси на страната си – строителство за 3 млрд. евро плюс 400 млн. евро всяка година приходи от транзит. Измислихме този проект, за да помогнем на България, а те не го искат", каза руският президент на 17 декември по време на годишната си пресконференция.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер също отбеляза, че проектът "Южен поток" вече не е актуален.

Проектът на стойност 15,5 милиарда евро трябваше да доставя на Европа 67 милиарда кубични метра газ годишно. "Южен поток" беше един от най-големите енергийни проекти в Европейския съюз. Морската му отсечка трябваше да започне край град Анапа, на руския Черноморски бряг, да премине през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и да излезе на българския бряг близо до гр. Варна. Очакваше се експлоатацията на тръбата да започне в началото на 2016, когато да потекат първите количества газ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2016 в 05:53

Wild Turkey,

$31.22

12.01 2016 в 02:22

Стига писахте глупости. Южен Поток зависи от Италия, Австрия и Гърция. Който плаща поръчва музиката господа.

Вие имате ли пари? Нямате! Какво се напъвате тогава? Да цитирам приблизително Живков.....

12.01 2016 в 00:39

Ето още една добра новина:

"Северный поток-2" под угрозой: "Газпром" отменил тендеры

http://finance.obozrevatel.com/economy/27094-severnyij-potok-2-pod-ugrozoj-gazprom-otmenil-tenderyi.htm

11.01 2016 в 23:16

ебава им се майката на комунистите - от никъде не се чува шумолене на банкноти !
мутрата напира да реже ленти, ама освен кратуната му, друго няма.
и с тези цени на нефта блядовете няма да дочакат кокичетата.

11.01 2016 в 20:56

Южен поток не може да възкръсне поради това, че някой го желае.
За изгражзането му е необходима техника каквато нямат нито Русия, нито България. За тръбополагане в Черно Море се изискват сециализираните кораби Saipem 7000 и Castoro Sei. Те стояха въ Бергас, в готовност няколко месеца през 2014 и 2015 г., но когато Путин обяви проекта Южен поток за закрит, корабите си отлаваха. Сега първият е в Eemshaven, северна Холандия, а вторият близко да град Valti, Западна Гърция. Първо - самото им мобилизиране обратно в Черно Море ще струва ограмни пари – един такъв кораб е с наев над 150 000 долара на ден. Второ – тези кораби са силно ангажирани и са наети от други клиенти за поне две години напред. Никой не е луд да изпусне питомното и да гони дивото1 плюс това да лаща и неустойки. От това следва, че Южен поток в близко бъдеще няма и не може да има.

11.01 2016 в 20:15

$31.36 - Сещате се кое :)
Путинофилчета, ида кликате минуси и да не кликате - Няма да подскъпне.

11.01 2016 в 19:29

$31.50....

11.01 2016 в 19:20

Какъв пАток бе Боко!?
Шефовете ти (тези на североизток) нЕмат пАри.

11.01 2016 в 18:44

"Южен поток" беше един от най-големите енергийни проекти в Европейския съюз.
Баце, ходи да целуваш гъз!

11.01 2016 в 18:25


Патоци няма да има.

Брент-чето чукна $31.92, а след него се тръшна московската фонсова борса с 5.03% на минус.
Единствнното нещо дето расте е курса на рублата. Фиксинга за деня 76 рубли за $1 и 83 за евро.
А страшното тпърва престои утре.
На терминала Sabine Pass в Луизиана пристига танкерът за втечнен газ Energy Atlantic. Тоест САЩ излизат на паззара на природен газ.
Утре в Япония. В други ден и на други места.