Путин може да стане пожизнен президент

OFFNews 10 март 2020 в 16:00 7032 1

Руският президент Владимир Путин може да стане пожизнен държавен глава, след като Държавната дума подкрепи днес предложение за поправка на руската конституция. Тя предвижда да се застопорят досегашните президентски мандати.

Това ще стане, ако предложените поправки в Конституцията на Русия бъдат одобрени на референдума, насрочен за 22 април – датата на 140-годишнината от рождението на Владимир Ленин. Другото условие е Конституционният съд да одобри конституционноста на промяната.

Предложението за изменението дойде от депутата Валентина Терешкова - първата жена космонавт. Нейната идея за промяна на закона е досегашните президентски мандати на Путин да бъдат анулирани. Идеята на бившия космонавт е след като изтекат максимално допустимите два последователни мандата, той да може да се кандидатира отново през 2024 г.

"Защо да се градят изкуствени конструкции, всичко трябва да е честно, открито, публично предвидимо. Или въобще да се премахне ограничението за броя на президентските мандати в конституцията. Или ако ситуацията го изисква, а най-важното, ако това поискат хората, да се заложи в закона възможност за действащия президент отново да бъде избиран на тази длъжност, вече в съответствие с обновената конституция", аргументира се Терешкова по време на заседанието на Думата.

Председателят на фракцията на "Единна Русия" Сергей Неверов я подкрепи.

"Тази поправка би могло да бъде приета, но ако я подкрепят руските граждани при гласуването на промените в конституцията след няколко седмици и ако я одобри Конституционният съд", каза самият Путин. Днес той говори пред депутатите и посочи, че поправката, предложена от Терешкова, "означава снемане на ограниченията за всеки човек, всеки гражданин, включително и за действащия президент, да участва в избори“.

Досега основният закон на страната позволяваше на президента само два последователни мандата и затова Путин трябваше да прекъсне президентството си след първите два мандата и така неговото място в Кремъл зае близкият му помощник Дмитрий Медведев. След това Путин има право на още два мандата. Сегашният изтича през 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9233

1

Чочко Пипков

11.03 2020 в 08:40

Мамин златен. Това ако е алтернативата на запада, и по-специално на охранените малоумници дето избиха континент да се нанесат там, да горят и двете.