Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Публикуваха тайни писма на принц Чарлз след 10-годишна съдебна битка

OFFNews 14 май 2015 в 15:58 7554 2

След дълга съдебна битка писма на принц Чарлз до министри от британското правителство отпреди десет години бяха публикувани.

В писмата принц Чарлз критикува британското правителство по различни теми.

Бившият главен прокурор на страната Диминик Грийв настояваше писмата да не бъдат публикувани, тъй като според него това би могло да подкопае позицията на принца за политически неутралитет.

Ето и някои от темите, които засягат писмата на принц Чарлз:

1. Проблемът с хеликоптерите Lynx, който се появява при високи температури. За този проблем принц Чарлз е написал на тогавашния премиер Тони Блеър. Принцът обяснява, че според него бавната им замяна е заради натиска върху бюджета на отбраната на страната. „Страхувам се, че това ще е още един пример за това, че от нашите въоръжени сили се очаква да изпълняват изключително сложни задачи (особено в Ирак), без да има необходимия ресурс за това.

2. В писмата Чарлз изразява и загрижеността си за съдбата на рибата Патагонски кликач. В писмо до министъра на екологията Елиът Морли от октомври 2004 г. той хвали усилията на правителството за борба с незаконния риболов.

3. В писмо до Тони Блеър принц Чарлз подкрепя и противоречиво приетата идея за умъртвяване на язовци, за да се спре разпространението на туберкулозата при кравите.

4. От някои от писмата на принц Чарлз личи, че той е бил наясно с възможността писмата му да бъдат публикувани. Той пише на Тони Блеър: „Беше много хубаво да те видя онзи ден, както обикновено, много ми беше приятно да обсъдим редица проблеми. Вие предложихте да ги запиша, въпреки закона за свобода на информацията.

5. Принц Чарлз е искал секретарят на културата Теса Джоуел да разглежда Антарктида като британска територия. Причината за това е, че след разговор с премиера на Нова Зеландия Хелън Кларк през 2005 г. принц Чарл иска Великобритания да помогне за опазването на арктически хижи, построени от изследователите Скот и Шакълтън по време на полярните им експедиции. Средства от бюджета обаче не могат да бъдат използвани извън страната.

6. В писмо до здравния министър Джон Рийд принц Чарлз обявява подкрепа за регулирането на лекарствата на билкова основа и акупунктурата. Тази тема е засегната и в писмо до премиера Тони Блеър. В това писмо Чарлз също настоява за промяна на закона, като допълва, че това, което е планирано като закон към момента, е безумно.

7. Принц Чарлз говори в писмата си и за затвора Армаг, който бил затворен през 1986 г. Според него затворът може да се превърне в атракция, подобно на затвора Рутин в Денбигшир.

8. В писмо до Тони Блеър принц Чарлз изразява загрижеността си за господстващото положение на големите супермаркети във Великобритания и за негативния ефект от това за цените за земеделските производители.

9. Писмата показват още, че принц Чарлз е бил загрижен от създаването на големи строителни проекти, като е обяснил, че има много пропуснати възможности за това да се създават проекти с въображение.

10. В други от писмата си Чарлз се описва като човек със старомодни възгледи, когато говори за пукнатините в образованието по английски език и история. В писмо до генералния секретар по образованието Чарлз Кларк принцът обяснява, че летните училища, които той е посещавал, са били в разрез със съвременното мнение, че учителите трябва да бъдат колоси на знанието, вместо посредници за учениците си. Това е понятие, което ми е трудно да разбера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!