Помните ли тази снимка?

ОFFNews 01 септември 2017 в 15:15 10397 9

Снимка Reuters/Nilufer Demir/DHA

Помните ли тази снимка?

В началото на септември 2015 г. полицай намира безжизненото телце на дете, удавено и изхвърлено от вълните на брега на морето. Това е Айлян Курди. 3-годишното дете е една от жертвите бежанци. Родителите му се опитват да го избавят от смъртта в Сирия, но той я намира във водите на Средиземно море. Снимката потресе света и отприщи лавина коментари на съчувствие и призиви за промяна.

Днес такава няма. Две години след смъртта на Айлян 8 500 души са последвали съдбата му, показва статистика на ООН. Част от тях са загинали, други се водят изчезнали. Това са само опиталите се да стигнат Европа през Средиземно море, а не всички жертви. Мнозина намират смъртта си в пустинята, още преди да стигнат лодките. За други тези плавателни съдове се превръщат в лодки на смъртта, потопени от тежестта на двойно повечето си пътници от тези, които биха могли да превозят относително сигурно.

4 337 бежанци са загинали или изчезнали от септември 2016 г. до днес, докато са опитвали да стигнат Европа по море. Повечето пътуват по трафикантските канали от Либия за Италия, от Турция за Гърция и от Мароко за Испания. Други 4 185 са загинали през предходните 12 месеца, от 1 септември 2015 г. до края на август 2016 г.

С други думи всеки ден по 11 души губят живота си.

Минимум. От ООН предупреждават, че жертвите може да са повече - смъртта на изчезналите трудно се потвърждава. Но дали са 8 хил., 10 хил., 15 хил. всъщност не е най-същественото. От уютните европейски домове смъртта е просто число, само статистика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

7

Крушата

02.09 2017 в 00:26

Продължавате да експлоатирате трупчето на това малко детенце!
Кажете ми що за изверг трябва да бъдеш за да го правиш такова нещо!?!
Не ме разбирайте неправилно, в никакъв случай не искам да обидя някого. Но просто като крайно мерзко лично аз не бих могъл да характеризирам използването на смъртта 3-годишно детенце за пропаганда на интереси, т.е. в крайна сметка за пари.
Искате да ни покажете какви низини може да достигне човешката мерзост ли!?!

29217

4

Лопе де Вега

01.09 2017 в 18:50

Защо ми се струва, че скоро след публикуването на тази снимка излезе информация, че това е нещастното детенце на този, който е натоварил бегълците на лодката си? Това не намалява трагедията, но може да се тълкува и като знак свише.

Шабат шалом!

Поздрав!

13507

2

Госпожица Меркел и Ес са виновни.
Поканиха клетите бежанци, но не предложиха удобен и най-вече БЕЗОПАСЕН транспорт за тях.
"Който оцелее е добре дошъл", лицемерие...
Срам за Европа...

5784

1

Бабатунде

01.09 2017 в 15:36

"От уютните европейски домове смъртта е просто число, само статистика."

Тези, които вярват в това изречение.... Да приберат бежанците вкъщи. :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!