Песимистична прогноза за 2015 г.

OFFNews 23 декември 2014 в 11:53 3979 1

Насилие, атаки, напрежение и спорове за територии - песимистична е световната прогноза за 2015 г.

Какъв е най-лошият възможен сценарии за следващата година? Това е въпросът, който информационна агенция Bloomberg зададе на външнополитически анализатори, военни експерти, икономисти и инвеститори, които отговориха, базирайки се на настоящите глобални конфликти. 

Според доклада, насилието от Сирия ще се разпространи и в Ливан, Йордания и Турция.

След предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат през март следващата година, конфликтът между Палестина и Израел ще се превърне в ожесточена борба, в която участие ще вземат все повече хора, включително и от съседните държави. 

Иран няма да успее да постигне споразумение със световните сили относно ограничаването на ядрената си програма и ще настоява за развитието на ядрено оръжие. Израел пък ще се опита да попречи на реализацията на иранските планове, което, според анализаторите, ще доведе до регионална война.  

Хамас ще се бори за по-голямо политическо влияние, възможните последици от тези опити са две - или ще се отвори нов фронт срещу Израел от Западния бряг, или ще се възобновят атаките от ивицата Газа.

Крал Абдула бин Абдул Азис - шестият крал на Саудитска Арабия ще умре. Престолонаследникът е на 74 г., не там обаче е проблемът. Предаването на трона може да се осъществи в един наистина труден момент, когато военновъздушните сили на Саудитска Арабия продължават с бомбардировките на Ислямска държавата, където участват стотици жители. 

Владимир Путин разклаща основите на членките на НАТО, като създава проблеми с руските малцинства в Естония и Латвия, както и в Калининградската област, която се намира между Полша и Литва. Последните инциденти със "срещи" между руски и натовски самолети във въздушното пространство показват готовността на Русия да тестват способностите на НАТО.

Друга заплаха, свързана с Русия, според доклада на информационната агенция, е, че Путин ще подкрепи идеята за създаването на коридор, който да свързва Русия с Крим, което обаче би довело до сериозни икономически санкции от страна на Европейския съюз и Съединените американски щати. 

Анализаторите предвиждат проблем и в Китай, където е доста възможно да има конфронтации с Япония, заради двата спорни острова Сенкаку и Диаою. 

В Африка нигерийските бунтовници от радикалната ислямистка секта "Боко Харам" ще се опитат да разширят влиянието си в североизточната част на Нигерия. Президентът Гудлък Джонатан няма да е в състояние да спре растежа на бунтовническото движение сред най-многолюдната държава в Африка. Всичко това ще се случи на фона на спада на цените на петрола, което допълнително ще утежни ситуацията в страната.

Експертите очакват талибани от районите на Афганистан и Пакистан да се свържат с екстремисти  от Ислямска държава, а след това се предполага, че ще направят всичко възможно, за да вземат властта в Кабул и Исламабад. Прекратяването на американското военно присъствие в региона ще се превърне в най-големия коз за талибаните. 

Не се изключва и вариантът индийският премиер Нарендра Моди да бъде подложен на натиск в отговор на терористична атака, предприета през 2008г., когато гари и луксозни хотели в Мумбай са били нападнати от екстремистка групировка.

Сценария за Северна и Южна Корея, според експертите: Северна Корея потапя южнокорейски кораб, твърдейки, че той се е занимава с шпионаж. Южна Корея отвръща на удара. 

Нараства напрежението между Русия, САЩ, Норвегия, Дания и Канада. Спорът между страните е свързан с Арктика и това кой притежава правата върху природните й ресурси. Възникват спорове и около съдбата на територии като Шпинцберген. 

Сунити срещу Шиити. Бунтовниците от Ислямска държава изпращат шиитско мнозинство срещу сунитско малцинство. Това затруднява производството на петрол в Ирак и привлича САЩ и регионалните сили в конфликта. 

Според доклада на информационната агенция, има голяма вероятност гръцкото правителство да падне и на власт да дойде опозиционният лидер Алексис Ципрас. Статута на Гърция сред страните от еврозоната ще отслабне.

Това е песимистичната прогноза за 2015 г. Какво ще се реализира наистина и какво ще остане само в сферата на  предположенията. Едно обаче е сигурно - световната политика е непредвидима, така че със сигурност през следващата година ще има ситуации, които не присъстват в доклада

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови