Пентагонът: Пригожин е убит, няма никакви данни ракета да е свалила самолета

OFFNews 25 август 2023 в 08:45 6432 0

Снимка Vladimir Alexandrov/Anadolu Agency via Getty Images

Хората оставят карамфили на импровизиран мемориал в памет на Евгений Пригожин в Ростов на Дон в четвъртък.

Няма никакви индикации, че самолетът на Евгений Пригожин се е разбил в резултат на сваляне от ракета земя-въздух, заяви говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър, цитиран от CNN. Ведомството смята, също така, че основателят на Вагнер Евгений Пригожин „вероятно“ е загинал при самолетната катастрофа край Москва в сряда.

„Няма да навлизам в спецификата на начина, по който ние събираме информация, освен нашата първоначална оценка, базирана на различни фактори, е, че той вероятно е бил убит“, каза Райдър.

В четвъртък четирима американски служители коментираха също пред CNN, че няма индикации самолетът да е бил свален от ракета. Разузнавателната общност на САЩ все още е в начален етап на оценка на причината за катастрофата. Длъжностни лица предупредиха, че е твърде рано да се правят заключения, но се оценяват редица възможности, включително експлозия на борда, която да е причинила катастрофата. Източник, свързан със западно разузнаване също отрича изстрелването на ракета земя-въздух.

Пак разузнавателни източници са на мнение, свалянето на самолета е умишлено и, че целта е била да бъде убит Пригожин. Кога във времето руският президент Владимир Путин може да се опита да убие шефа на Вагнер беше тема, горещо обсъждана в дните и седмиците след метежа от 24 юни, а контекстът беше точно такъв - не дали, а кога.

В четвъртък вечерта Путин изрази своите „искрени съболезнования към семействата на всички жертви“ на катастрофата. Руският диктатор каза, че познава Пригожин от началото на 90-те години и че той е „талантлив бизнесмен“. „Той беше човек с трудна съдба и направи сериозни грешки в живота“, каза Путин по време на среща с ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Кремъл. „Той постигна нужните резултати както за себе си, така и когато съм го молил за това – за обща кауза, както беше през последните месеци", коментира с печален глас Владимир Путин.

Висши служители на администрацията на Байдън публично предупреждаваха, че Пригожин може да бъде убит от Кремъл, след като той поведе въоръжен и открит, макар и много кратък, метеж срещу Путин в края на юни. Директорът на ЦРУ Бил Бърнс и държавният секретар Антъни Блинкен посъветваха Пригожин "да си пази гърба". „От моя опит Путин е върховният апостол на отмъщението. Така че ще се изненадам, ако Пригожин избегне по-нататъшно възмездие. Така че в този смисъл президентът е прав. Ако бях на мястото на Пригожин, не бих уволнявал дегустатора си на храна", изрази се метафорично Бърнс през юли. „Ако бях на мястото на г-н Пригожин, щях да бъда много загрижен. НАТО има политика на отворени врати, Русия има политика на отворени прозорци“, каза пак през юли Блинкен, намеквайки за множеството неизяснени нещастни случаи с падане на знакови руснаци от прозорците на високи сгради. "Всички гледахме на него като на ходещ мъртвец", коментира друг официален представител на Вашингтон, цитиран от CNN.

В Русия тече разследване на Следствения комитет и, според независими медии, първият заподозрян за катастрофата е личният пилот на Евгений Пригожин Артьом Степанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика