Самолет на ЧВК Вагнер с Пригожин на борда се разби край Твер, всички са мъртви

OFFNews 23 август 2023 в 20:22 13003 19

Снимка Колаж: KazTag

Самолет на ЧВК "Вагнер" с 10 души на борда се е разбил край Твер, съобщи Росавиация. На борда на самолета е бил и собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. В социалните мрежи се появиха и кадри с горящия самолет. Министерството на извънредните ситуации обяви, че всички пътници са загинали.

Десет души са загинали при разбиването на частен самолет в Тверска област, съобщи Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация, цитирано от ТАСС. Машината е Embraer Legacy с бордови номер RA-02795. Претърпелият крушение бизнес самолет е летял от Москва към Петербург. В Росавиация са започнали разследване на катастрофата. Пак Росавиация потвърждава, че в списъка с пътниците на самолета се е намирал и Евгений Пригожин. Заедно с Пригожин е летял и съоснователят на "Вагнер" Дмитрий Уткин, който също се води загинал. Царство небесно на новопредставените раби божии Евгений и Дмитрий, написа представителят на окупационната администрация на Русия в Запорожка област Владимир Рогов.

''Путин елиминира опонентите си''. Първите реакции след съобщенията за смъртта на Пригожин

Евгений Пригожин се е върнал днес от Африка заедно с целия команден щаб на ЧВК "Вагнер". Това би могло да означава, че в катастрофата е унищожена и основната част от този щаб. Седем от загиналите са пътници, трима са членове на екипажа, съобщи първоначално Министерството на извънредните ситуации. Към момента на мястото на катастрофата са открити телата на 8 души, всичките обезобразени.

Машината на "Вагнер" е излетяла от Шереметиево към Санкт Петербург в 18:05 по московско време. След 15 минути изчезнала от радарите. Очевидци са успели да заснемат и момента на падането - самолетът падал вертикално надолу, а двигателят му се взривил във въздуха.

Руски военни кореспонденти твърдят, че машината е била свалена от ЗРК С-300. Недалеч от мястото на падането на самолета до село Куженкино се намира складът за ракетно и артилерийско въоръжение на военна част 55443. ПВО комплексите, които вероятно са свалили самолета на ЧВК "Вагнер", биха могли да охраняват този обект. Каналът ВЧК-ОГПУ твърди, че самолетът на Пригожин по първоначални данни е бил свален с две ракети С-300.

"На 23 юни метеж, на 24 август финал. В Кремъл обичат цифрите", коментира каналът.

Руският политолог Сергей Марков нарече случилото се със самолета на Евгений Пригожин "терористичен акт на Украйна за деня на независимостта на Украйна".

Новината се превърна в главна за вечерните телевизионни емисии в Русия, Полша и съседните страни. Коментират се различни версии - от отмъщение на Путин до инсценировка за скриване на Пригожин.

Минути след новината за авиокатастрофата стана ясно, че втори самолет на "Вагнер" Embraer ERJ-135BJ «Legacy 650» с бордови номер RA-02748 също се намира във въздуха и лети от Санкт Петербург за Москва. Според портала "Flightradar24" той е променил маршрута си и след като е кръжал малко над Москва, е кацнал на летище Внуково.

Readovka излиза с конспиративната теория, че не е известно на борда на кой от самолетите се е намирал собственикът на ЧВК "Вагнер", тъй като бизнесменът-командир е имал навика да използва няколко полета, за да прикрие реалното си местонахождение и маршрута си.

Някогашният заместник-министър на гражданската авиация на СССР изказва пред "Абзац" предположението, че Евгений Пригожин едва ли е на борда на падналия самолет. "Пригожин знае своята уязвимост и опасността от придвижване където и да се намира на земята или във въздуха. Вече е правил такива работи - да се регистрира за един полет, а да полети с друг. Това е общоприета практика на хора, които се опасяват, че ги преследват или се опитват да ги ликвидират". 

"Военен осведомител" също поддържа още надеждата на привържениците на Пригожин, че "диригентът на оркестъра" може да е в кацналия самолет. Според "МИГ Русия" обаче близки до Пригожин и Уткин са потвърдили тяхната смърт.

"Ню Йорк Пост" пък нарече главатаря на "Вагнер" дисидент в X.com (екс-Тwitter). "Руският дисидент Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа край Москва".

По-късно вечерта в сряда стана известен и списъкът с пътниците от фаталния полет. На борда на самолета са се намирали Сергей Пропустин, Евгений Макарян, Александр Тотмин, Валерий Чекалов, Дмитрий Уткин, Николай Матусеев, Евгений Пригожин и членовете на екипажа Алексей Левшин - командир, Рустам Каримов - втори пилот и Кристина Распопова - стюардеса.

Днес се навършват 2 месеца от началото на метежа на Евгений Пригожин, припомнят в социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

19

Far Rider

24.08 2023 в 18:04

Писна ми от тези "разсъждения" дали е жив или убит Пригожин. За мен по-страшното и напълно неприемливото е, че един психопат може да свали пътнически самолет избивайки всички на борда! Без никаква отговорност. Просто така! Спомнете си дългия списък с убити противници на дикататора! Спомнете си онези 117 човека на борда на подводницата "Курск". Когато попитаха Путин какво всъщност се е случило с нея той усминат и спокоен каза: тя потъна. Същото е и в Задунайская губерния. Една група поддържана (тайно или открито) от Москва управлява. Няма значение как се нарича партията и как се декларира. Всичко което става в Задунайская губерния е в полза на Москва.

1000

18

Борис Б

24.08 2023 в 04:07

Па смееех.
Аз не искам да очистят Путю. След него ще дойде същия изрод, който ще замаже очите на запада. Искам да стои, докато кочината не се разтури окончателно, да си отдъхнем веднъж-завинаги.

10212

17

Човека

23.08 2023 в 23:27

Пути ги е поканил на тайна работна среща. Да се сберат каймака в един самолет. И ги е изпратил по живо по здраво.

2000

16

OneLifeCrew

23.08 2023 в 22:58

Може би това е послание на Русия към света: можем да рзбием всеки летателен апарат от оттук до Луната и обратно!

12407

15

Bad Horse

23.08 2023 в 22:47

Мамка му, загубих баса! Мислех че Гиркин ще очистят първо...

318

14

Valioka

23.08 2023 в 22:14

"Христо Грозев: Пригожин ще е мъртъв след 6 месеца или ще има нов преврат в Русия." Тролове, може би Христо го е думнал с некой Javelin... Виждате ли колко сте жалки? Искам някой истински журналист да притисне оня плъх Копейкин и до го пита - байно, кой е истински журналист, с анализи и изводи и кой е западен агент?... Но надали ще се случи...

22548

13

dolivo

23.08 2023 в 22:14

може да е партенка

чакаме ДНК от останки...

1000

12

Минал Заминал

23.08 2023 в 21:38

Ха, ха, ха ! Кремълските плъхове канибали пируват .

89

11

bat.galin

23.08 2023 в 21:35

кой ще храни джуджето сега ?

788

10

jorj

23.08 2023 в 21:33

Следващият на 100 % ще е джуджето! Отпуснете душите, идва хубаво време за целия свят.
 
X

Да помогнем на украинските деца!