Зеленски за катастрофата с Пригожин: Ние не сме замесени. Всички знаят кой е замесен

OFFNews 24 август 2023 в 15:42 1654 0

Снимка Офис на президента на Украйна

Президентът на Португалия Марсело Ребелу де Соуза беше в Киев за Деня на Независимостта - 24 август.

"Ние не сме замесени. Всички разбират кой е замесен". Така на съвместна пресконференция с президента на Португалия Марсело Ребелу де Соуза украинският лидер Володимир Зеленски коментира катастрофата със самолета на Евгений Пригожин.

„Знаете, че когато Украйна се обърна към страните по света с искане за самолети, ние не сме имали предвид това (тук в залата за пресконференции се разнася смях). Открито ще ви кажа, имахме друго предвид, искахме подкрепа, въпреки че определено и това в известен смисъл ще помогне по някакъв начин. Ние нямаме нищо общо с тази ситуация, това е сигурно. Мисля, че всички осъзнават кой е замесен“, каза Зеленски.

Това е първи коментар на официален Киев за самолетната катастрофа в Тверска област. В нея загинаха 10 души - трима членове на екипажа и 7 висши командири на ЧВК "Вагнер", сред които и Пригожин.

Междувременно Португалия в лицето на нейния президент Марселу Ребелу де Соуза потвърди готовността си да се присъедини към подготовката на украински пилоти и наземен технически състав за работа с F-16. Зеленски обяви това след преговорите с де Соуза.

"Днес с президента на Португалия Марселу Ребелу де Соуза разговаряхме преди всичко за нашето взаимодействие в сферата на отбраната и сигурността. Информирах г-н президента за ситуацията на бойното поле, а също и за отбранителните нужди на Украйна. Португалия потвърди готовността си да участва в подготовката на украински пилоти и инженерния състав на самолети F-16. Благодаря за посещението и за подкрепата за Украйна", каза Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!