Папата към Плевнелиев: Работете за малките хора

OFFNews Последна промяна на 16 май 2016 в 15:45 5369 7

Папата към Плевнелиев: Работете за малките хора

Обикновеният човек е най-важен. Работете за това обикновеният човек да види държавата на своя страна и да почувства нейния успех и прогрес. Това послание е отправил папа Франциск към президента Росен Плевнелиев който е на официално посещение във Ватикана. В българската делегация са включени депутати и ръководители на български духовни и културни институции.

Като знак на уважение към българския народ и към делото на светите братя Кирил и Методий, папа Франциск прие рекордно голяма делегация от България, а срещата продължи по-дълго от предвиденото.

„Икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек. Те трябва да водят до единение, но това е възможно само ако са основани на общохуманните и християнски ценности“, е подчертал папата пред българския президент. 

По време на аудиенцията папа Франциск е подчертал ролята на България като отговорен фактор на Балканите и като държава, която днес дава положителен пример на света в регион, който е заобиколен от множество кризи. „Негово Светейшество благодари на българския народ за опазването на християнските ценности, за отношенията на толерантност и разбирателство между различните религии, както и за уважението към православните и католическите храмове, синагогите и джамиите в страната“, посочи държавният глава пред журналисти след края на аудиенцията.

Тази година визитата на българска делегация е посветена на 1150-годишнината от преговорите на княз Борис I (852-889 г.) с папа Николай, които поставят в исторически план началото на дипломатическите отношения между България и Светия престол. За пръв път българската делегация ще бъде допусната и до Ватиканската библиотека, в която се съхраняват историческите документи.

По повод 1100-годишнината от успението на Свети Климент Охридски, държавният глава подари на папа Франциск реплика на икона на светеца, която се пази в Роженския манастир, и откъс от житието му. Папа Франциск е връчил на президента Росен Плевнелиев реплика на скулптура на маслинено дърво със здрави корени, но с разделена на две корона – символ на съвременните проблеми на човечеството и на опасността от разединение. Скулптурата отправя посланието на Светия отец за единение - каквито единни и силни са корените на маслиненото дърво, толкова единна и да бъде неговата корона.
По време на аудиенцията президентът Росен Плевнелиев е отправил покана към папа Франциск да посети страната ни в скоро време и Негово Светейшество е уверил държавния глава, че това ще се случи през следващите години при неговите визити в региона.

Тежката хуманитарна ситуация и големите бежански потоци към Европа, породени от кризите в Близкия Изток и Северна Африка, също са били обсъдени по време на срещата. Папа Франциск е призовал за търсенето на решение, което да обедини интересите на всички общности, като се отчита, че „най-свещената грижа е именно за обикновения човек, който заслужава да види, че неговото достойнство се зачита“.

В рамките на посещението си президентът Росен Плевнелиев разговаря с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Държавният глава отдаде почит пред гроба на папа Йоан Павел II, на папа Йоан ХХIII и на Св. Петър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

4

Нострадамус

16.05 2016 в 19:56

Папата към Плевнелиев: Вашата крадлива партия ГЕРБ да СПРЕ да ограбва "обикновените" българи.

25765

3

Victimized

16.05 2016 в 17:36

А нашия сигурно му е отговорил , за европейските ценности и как Русия ни пречи да обърнем внимание на хората в държавата , но важното е равенството и разбирателството , освен това и стабилността , и асфалта . Не вярвам да са му писали различен репертоар по случая ....

63994

1

Red or Dead

16.05 2016 в 16:00

““““....Папата към Плевнелиев: Работете за малките хора....“““““Много интелигентен и дипломатичен.....упрек;)