Опожариха поредна църква на чернокожи в САЩ

OFFNews 01 юли 2015 в 11:05 1605 3

Снимка The Morning News/AP

Пожар избухна в църква на чернокожи в Южна Каролина (САЩ) във вторник през нощта. Същата църква е била запалена преди 20 години - на 20 юни 1995 г. - от двама членове на нелегалната расистка организация Ку-клус-клан. Властите казват, че причината за пожара в нощта срещу 1 юли все още е неизвестна.

В сградата в градчето Гриливил не е имало хора по това време.

Пожарът в африканската методистка епископска църква избухва по времето, когато федералните власти разследват пожари в други църкви в САЩ, главно посещавани от чернокожи. Една от тях, също в Южна Каролина, бе опожарена в петък. Засега няма данни пожарите да са свързани.

Гриливил е град с около 400 души население, който се намира на около 50 мили северно от Чарлстън, където пастор и осем от членовете на църква на чернокожи бяха убити на 17 юни. 

Двамата членове на Ку-клус-клас, признали вината си за пожара от преди 20 години са били осъдени и са прекарали в затвора близо две десетилетия. Сега те са отново на свобода.

Тогавашният президент на САЩ Бил Клинтън посети същата църква през 1996 г. и призова хората да не отговарят със същото на мотивираните от расизъм палежи - тогава бяха подпалени близо 30 църкви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!