Най-малко 14 терористи са убити край Куманово

OFFNews 10 май 2015 в 18:39 6173 4

Най-малко 14 терористи са убити край Куманово

Най-малко 14 терористи са убити край Куманово.

Властите съобщиха, че са открити труповете на 14 души, като самоличността им все още не е съобщена. Ясно е обаче, че те са били облечени в униформи на с обозначения на Армията за освобождение на Косово (АОК), стана ясно от изявление на говорителя на македонското МВР Иво Котевски.

Към момента е ясно, че са открити телата на 14 терористи, но проверките продължават и може да бъдат открити и други. Котевски потвърди, че осем полицаи са убити при престрелките и 37 са ранени. Открито е и голямо количество оръжие. Според властите става дума за една от най-опасните терористични групи в региона, като членовете ѝ се настанили в Македония началото на месеца и възнамерявали да организират нападения. 

Петима души са били организатори на нападението, а трима от тях вече са се предали. Котевски твърди, че лидери на тази групировка са Мохамед Красничи, по-известен като командир Малишев, Мирсад Ндрецай – командир Нато, Сами Уксини, Бег Ризай и Деме Шеху, съобщава БГНЕС.

Според властите и петимата са граждани на Косово и са известни като организатори на терористични групи в региона. Иво Котевски обяви, че е открито и голямо количество оръжие. До момента са задържани над 30 терористи, основно македонски граждани, но има и един албански. Те нямали в себе си документи за самоличност и са влезли на територията на страната в началото на месеца.

Унищожихме една от най-опасните терористични групи на Балканите, каза на извънредна пресконференция македонският премиер Никола Груевски. Той потвърди информацията, че други терористи 30 са се предали.

"Голяма част от терористите са хора, които са участвали в нападението в Гошинце (нападението срещу полицейското управление на македонско-косовската граница преди месец, бел.ред). Но част от тях са действали и в Близкия Изток. Те се смятат за една от най-опасните терористични групи на Балканите. Една от целите на нападението бе дестабилизация на Македония", каза Груевски и добави: Македония има сили да продължи напред и никой няма да я отклони от стратегическата й цел.

"Това не е македонско -албански конфликт, а битка на онези, които не пожелават нищо добро на държавата. Това вреди на всички", каза още той.

Според него "полицейската операция е била извършена по един високопрофесионален начин с прояви на висок патриотизъм и героизъм от страна на служителите на реда". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!