Местан: Куманово трябва да е урок за българските политици

OFFNews 10 май 2015 в 15:18 15280 17

Местан: Куманово трябва да е урок за българските политици

Снимка БГНЕС, архив

ДПС категорично осъжда всяка проява на етнорелигиозен екстремизъм, независимо дали е провокиран от мнозинството или от малцинствата, независимо в коя точка на света. Това заяви лидерът на партията Лютви Местан по повод акцията в Куманово, цитиран от "Дарик".

ДПС осъжда етнорелигиозният радикализъм и екстремизъм като най-големият враг на съвременната демокрация, допълни той. Според Местан, с активното участие на ДПС в България е изграден уникален не само за Балканския регион, но и за Европа, етнорелигиозен модел на толерантност.

"Събитията в Куманово актуализират стойността на българския етнически модел и в национален, и в регионален, и в по-общ геополитически план. Българският етнически модел е алтернативата на гражданските конфликти", каза още лидерът на ДПС. Той участва в първи събор на родолюбието в златаришкото Горско ново село, който е под мотото "Заедно срещу омразата". От трибуната Местан призова политическите сили да заровят оръжията на езика на омразата.

"Елате в Горско Ново село, за да получите истински урок по толерантност от тези няколкостотин души, които са тук въпреки различията си, каза лидерът на Движението, визирайки факта, че в златаришкото село съжителстват представители на пет етнически групи.

"Ние, политиците, сме длъжни да бъдем умни, а това означава да бъдем отговорни. Надяваме се политическата криза в Македония да се овладее час по-скоро, за да не прерасне в още по-опасен етнически конфликт", заяви Лютви Местан. По думите му проблемът в Куманово, не е проблем само на Македония, това е проблем на Балканския регион и на целия Европейски съюз. "Големият урок от случващото се в Куманово е и за нас българските политици. Ние трябва да запазим българският етнически модел, гражданският мир, магията на културата да празнуваме заедно празниците си като най-ценния капитал на нашата родина Република България и това е каузата на ДПС", подчерта Местан.

На събора на родолюбието се събраха народни представители и областни председатели на Движението от цялата страна. Лютви Местан и гостите поднесоха цветя на паметния знак на загиналите във войните. В програмата бяха включени изпълнения на фолклорни състави, родопски гайди и народни борби.

Преди официалното начало се появи кметът на Община Златарица Пенчо Чанев, който е от ВМРО, и заяви, че не е бил поканен да присъства, а само му било подхвърлено уведомление за провеждане на събитието. "Не е редно този събор да се организира по този начин, предвид неговото мото "Заедно срещу омразата", и да не е поканен кметът на общината", заяви Пенчо Чанев. Той направи кратка демонстрация на площада, заедно с активисти от ВМРО. Те поднесоха цветя на паметния знак на загиналите във войните, изиграха едно хоро и си тръгнаха, още преди да пристигне Лютви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!