Меркел призова Великобритания да не напуска ЕС

08 ноември 2012 в 10:24 1304 1

Ангела Меркел Снимка: EPA/БГНЕС
Ангела Меркел Снимка: EPA/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел призова Великобритания да не излиза от Европейския съюз, предадоха Ройтерс и ДПА. 

Меркел прикани британския премиер Дейвид Камерън да работи заедно с нея, за да не допуснат преговорите за бюджета на ЕС през периода 2014-2020 г. да изпаднат в задънена улица. Двамата се срещнаха снощи на работна вечеря в Лондон в опит да изгладят разногласията си за следващата бюджетна рамка на ЕС на обща стойност около един трилион евро.

Британският премиер определи по-рано плановете за увеличаване на бюджета на ЕС като абсурдни. Той заплаши да наложи вето на всяко споразумение, което не е в интерес на неговата страна, и даде да се разбере, че ще настоява за замразяване на бюджета в реална стойност.

В момента Камерън е под силен натиск в страната си да не приема увеличаване на бюджета на ЕС. Според проучване на общественото мнение от октомври 49 процента от британците се обявяват против членството в Европейския съюз, а едва 28 процента са на обратното мнение.

Тази сутрин британската позиция коментира и посланикът на Лондон у нас Джонатан Алън. "Икономическата стабилност е важна както за България, така и в други страни от ЕС, затова намаленият бюджет е необходима мярка, водеща до тази стабилност.  Бюджетът на ЕС и ЕК е единственият бюджет, който не само не се намалява, а се увеличава с 5-6%. Това звучи ненормално", заяви дипломатът в интервю за БНТ. "Разходите на ЕС трябва да се фокусират в страни, които имат нужда от финансова подкрепа, такава страна е България", заяви още посланик Алън. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови