Европа ни реже парите с 5% (видео)

Владимир Йончев 02 ноември 2012 в 12:12 2682 5

Евродепутатът участва в дискусията
Евродепутатът участва в дискусията "Пари или политики. Европейският бюджет 2014-2020 г."

Парите за България ще бъдат орязани с 5% в следващия бюджет на Европа, който е за периода 2014 - 2020 година.

Това стана ясно на пресконференция за новите политики, които ще финансира Европейският бюджет в периода 2014-2020 г.

Тя бе дадена от евродепутата Ивайло Калфин в 12,30 часа в хотел "Радисън". Калфин е и докладчик на Европейския парламент по Многогодишната финансова рамка 2014 - 2020 година.

OFFNews предаде пресконференцията на живо. 

Преди изявлението на Калфин се проведе конференция, на която бяха обсъждани промените в подхода при харченето на европейски средства, както и позициите на европейските институции преди решителната среща на върха в края на ноември в Брюксел

Част от големите вносителки предлагат голямо намаляване на европейския бюджет - с около 20о милиарда евро, обясни Ивайло Калфин.

Ето и другите акценти в евробюджета:

Предложението на кипърското предстедателство, което все още се обсъжда, е парите за България да се намалят с 5%.

Голямото намаление е свързано с "Конкурентноспособност" - там намалението е 11%.

Второто голямо намаление е свързано с политиката за сближаване. Предложението на кипърското предложение е общо намаление на бюджета с 12 милиарда евро. Това значи около 3%, но в тези средства се включват много повече бенифициенти. Което означава, че с по-малко пари ще трябва да се задоволят повече бенифициенти.

Част от средствата се пренасят в нов инструмент, който трябва да финансира ЖП и интернет инфраструктура. 

По отношение на кохезионните фондове влизат в сила 8 условия. Ако страна-членка не изпълнява условията (например има бюджетен дефицит), парите се намаляват. Ако това продължи - парите се спират.

Въвежда се ново условие - с евросредствата трябва да се откриват нови работни места.

Предлага се предварителните плащания да намалеят наполовина. Досега ЕС даваше 7% предварително, сега половината от тях трябва да се финансират от националния бюджет.

Вноската на България не се променя. Тя остава 13 стотинки за всеки българин. Средната вноска за европейския гражданин е 67 евроцента.

Европейският бюджет за следващите 7 години (2014 - 2020) е 1033 милиарда евро.

Предназначените за България пари са основно в 3 направления: регионална инфраструктура (например депа за смет), иновации и образование.

В момента България е в последните 3 пари по усвояване на евросредства. Макар че общата сума в следващия бюджетен период се намалява с малко, усвояването става много по-трудно и ще имаме проблем да достигнем дори сегашните нива на усвояване.

По отношение на парите, които се отделят за АЕЦ "Козлодуй" - досега те можеха да се харчат както за прякото извеждане на блоковете, така и за енергийна ефективност. Вече няма да могат да се харчат за енергийна ефективност.

Извеждането от експлоатация на АЕЦ според България струва 800 милиона евро. Ние сме поискали от Европа над 400 млн. евро. Тя ни дава 208 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови