Меркел на извънредна визита в Гърция

Лъчезар Вълев 05 октомври 2012 в 15:12 1934 1

Ангела Меркел и гръцкият премиер Андонис Самарас. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Ангела Меркел и гръцкият премиер Андонис Самарас. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети извънредно Гърция, за да се срещне с премиера Андонис Самарас, предаде в. "Та Неа", цитирайки говорител на канцлера.

Визитата е планирана за 9 октомври.

Изненадващото решение бе взето след зациклилите повече от седмица преговори между гръцкото правителство и представителите на международните кредитори за отпускането на спасителна финансова помощ на страната в следващите две години.

Главната тема на обсъжданията ще бъде „ситуацията в Гърция и Еврозоната, настоящите международни проблеми и двустранните отношения между двете страни", заяви пред журналисти говорителят на Меркел Щефан Зайберт.

Гърция ще получи следващия транш от финансовата помощ на стойност 31 млрд. евро, само ако постигне съгласие с кредиторите от "Тройката" (Международният валутен фонд, Европейската централна банта и Европейската комисия).

Атина приветства новината за визитата на бундесканцлера и я определи като стъпка напред към решаването на дълговата криза в Еврозоната.

"Посещението на Ангела Меркел е първото за последните пет години и е много позитивно затвърдяване на двустранните отношения. То ще бъде допълнителна стъпка към бъдещите европейски решения", гласи изявление на говорителя на гръцкото правителство Симос Кедикоглу.

Според наблюдателите изненадващото посещение на Меркел е сигурен знак, че Гърция няма да бъде централна тема на преддстоящото заседанието на Еврогрупата (финансовите министри на страните от Еврозоната). 

Това на практика значи, че Атина ще получи следващия транш най-рано през ноември.

Последното посещение на Меркел в Гърция беше през 2007 г. По време на визитата ѝ тя се срещна с тогавашния гръцки премиер Костас Караманлис, с когото поддържаше отлични връзки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови