Меркел отлага безвизовия режим за Турция, Ердоган плаши с "радикални решения"

OFFNews 23 май 2016 в 16:52 12710 9

Меркел отлага безвизовия режим за Турция, Ердоган плаши с

Планът на ЕС за разширяване на безвизовия режим и привилегиите за пътуване на турски граждани от 1 юли може да бъде отложен. Причина са опасенията, че Анкара няма да изпълни поставените условия в срок. Това стана ясно от изявление на германския канцлер Ангела Меркел след срещата ѝ с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул. 

Въвеждането на безвизов режим за Турция с ЕС е от 1 юли е малко вероятно, заяви германският канцлер. Една от причините е несъгласието на Анкара да промени антитерористичното си законодателство. 

В отговор съветникът на турският президент Йигит Булут е заявил, че Турция може да вземе „радикални решения“ и да замрази всичките си споразумения с ЕС. 

„Не очакваме нищо от ЕС. Нека продължават с двойните си стандарти, нека не спазват обещанията си към турските граждани“, посочил е Булут. „Тогава обаче трябва да знаят, че ако продължават с това отношение, скоро Турция ще вземе много радикални решения“, е казал той, цитиран от световните агенции.

Булут е обяснил, че Турция може да преразгледа отношенията си с ЕС във всички области, включително митническия съюз. „Споразумението за приемане на бежанци и всички останали договори може да бъдат блокирани. Европа трябва да спазва обещанията си“, добавил е Булут.

На семейната снимка от срещата в Истанбул германският канцлер Ангела Меркел беше поставена от домакините на втория ред.

Анкара и Брюксел сключиха споразумение за връщане на нелегалните мигранти в Турция. Договорът предвижда либерализиране на визовия режим при пътуване на турските граждани в ЕС, но за да се случи това, Анкара първо трябва да изпълни 72 условия. Турските власти обаче отказват да изпълнят едно от поставените условия – да променят закона за борба с тероризма.

Германският канцлер е изразила и безпокойство от парламентарните процеси в Турция. Преди три дни турският парламент одобри конституционна промяна, с която 550-те депутати в меджлиса няма да се ползват с имунитет. Критиците на промените смятат, че те са насочени предимно към опозиционните прокюрдски депутати. Конституционната поправка бе предложена от управляващата Партията на справедливостта и развитието, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини прокюрдската Демократична партия на народите, че е свързана със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и многократно призова за съдебно преследване на нейни лидери.

Изострените отношения между ЕС и Турция проличаха още повече от изказване на британския премиер Дейвид Камерън, който заяви, че Турция няма да стане членка на Европейския съюз по-рано от 3000 г., ако се запазят сегашните темпове на преговори за присъединяването ѝ към Съюза.

Когато светът се провали, Турция се намеси. Докато моята страна е домакин на първата по рода си среща на най-високо ниво по хуманитарните въпроси, ние очакваме световните лидери да последват нашия пример по отношение на бежанската криза, заяви в началото на срещата днес Ердоган и призова Европа да приеме по-голямата част от 3-те милиона бежанци, които сега живеят в лагери в Турция. Турският президент отправи сериозни искания и заяви, че Европа не прави достатъчно, за да подкрепи бремето на Турция, която се грижи за повече бежанци от която и да е друга страна по света, след като гражданската война в Сирия принуди 2.7 милиона сирийци да избягат на север към турската граница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

9

Голям майтап! Сигурен съм, че и самите турци много добре знаят, че парашутът им няма да се отвори. Въпросът е да изкрънкат повече каш.

13924

7

ScrewIslam

23.05 2016 в 21:02

Според корана мюсюлманинът винаги е в правото си, а гяурите са виновни за всичко, защото са омразни на аллах. Ердоган спазва корана.

Стефан Герлах пише следното в дневника си през 1574 г.:
„На 14-и моят милостив господар (немският посланик в Константинопол) имаше два часа аудиенция при пашата и между многото други неща и оплаквания, че по границата, в Унгария и Хърватско турците са изгорили цели села, отвлекли са хора и са причинили големи щети...(и после) моят милостив господар каза също, че турците се подигравали с нас – агнето винаги мътело водата на вълка и нашите винаги предизвиквали техните набези, грабежи и палежи и започвали всички размирици и нарушавали мира. “

(Из „Дневник на едно пътуване до Османската порта в Цариград“ стр. 92-93)

13924

6

ScrewIslam

23.05 2016 в 20:37

Коранът и Хадисите задължават мюсюлманина да лъже и изнудва неверниците. Ердоган просто изпълнява ислямофашисткия си дълг към аллах. Договор с гяури не струва пукната стотинка и не от днес.

Ето какво пише в дневника си Стефан Герлах (помощник на немския посланик в Константинопол) през 1575 г.:
„На 28-и прочетох посланието, което моят господар изпрати на съсловията в Австрия...В него се описва как турците и техните мюфтии казват, ЧЕ НЕ СА ДЛЪЖНИ ДА СПАЗВАТ ДУМАТА СИ СПРЯМО ХРИСТИЯНИТЕ, а щом съзрат удобен случай, могат да нарушават мира и съюзите, което се потвърждава от ежедневните им деяния.
Когато господарят ми отиде при пашата да защитава мира, той казва: „Вярно е, че нашият договор предвижда това и онова, но моят султан сега желае иначе. Мирният договор е като мъртво тяло, на което султанът вдъхва живот и му дава сила, когато иска.“ Така че те /турците/ не държат на верността си към съседните християни, а където и когато могат ги нападат...“

77927

5

El Commandante

23.05 2016 в 20:00

Абе, Ердоган що не почне да заплашва Путин с взимане на радикални мерки?
Сещате ли се изобщо кво ви се намеква?

12455

4

merypoup

23.05 2016 в 18:28

"Европа трябва да спазва обещанията си"
Само че обещанията не са безусловни. Нека Турция изпълни условията и тогава да има претенции.
Относно непрекъснатият вой Европа да прибирала емигрантите. Европа прибра достатъчно. С оглед огромните заслуги на Турция за войната в Сирия, останалите емигранти са за нея. Ако иска да се разбере с другите ислямистки защитници (СА, Катар, ОАЕ) и да си ги поделят.
А относно заплахите, които Турция сипе непрекъснато към Европа...не разбирам, защо действията на диктатора Ердоган не са довели още до санкции и пълно икономическо и политическо ембарго. В момента той води война в собствената си държава и заплашва наляво и надясно. Какво още се чака и не се вземат мерки?

13709

3

Маргарит

23.05 2016 в 17:56

Нещо ми убягва. Ако Меркел обещава нещо, но то не е одобрено от комисийките, парламентите или каквото управлява Европата - е ли влязло в сила, не е ли?
Щото нали, таковата, обещанието не е като даването...
Пък и не знам дали искам да давам...