Командирът на Азов: Батальонът стана по-професионална армия, изключителна военна структура

Знакът ни означава идея на нацията и няма нищо общо с пречупен кръст, казва лейтенант Максим Жорин

OFFNews 17 април 2022 в 22:48 15140 6

Как доброволческият батальон "Азов" стана част от украинската войска и защо руснаците наричат нацисти членовете му - отговор на тези въпроси даде ръководителят на отряда Максим Жорин пред Нова тв.

Той обяснява, че през 2014 г. има само един отряд "Азов" - който сега е в Мариупол.

"Тогава аз бях негов командир. Но в последствие се уволних. В първия ден на пълномащабната агресия срещу Украйна в града се появи нов "Азов". Днес аз командвам "Азов". Аз съм в Киев. Можем да кажем, че Киев и областта са изцяло изчистени от вражески войски, но остават рисковете. Вчера удари ракета. Убеден съм, че руснаците периодично ще продължат да стрелят с ракети и авиация по нашата столица", казва Жорин и допълва, че унищожават руснаците при всяка възможност.

"Взех участие в първия бой за освобождаването на Буча, бях свидетел на всички зверства. Ще привлечем към отговорност всички виновни. За съжаление престъпленията в Мариупол и Буча могат да се умножат стотици пъти. На руснаците им се иска да контролират напълно Мариупол", обясни Жорин. 

По думите му градът е историческият позор на Руската федерация. Има видео как кадировците воюват с пътни знаци. При пълно обкръжение на града и десетки пъти преимущество, те не могат да направят нищо срещу силата на украинските герои. Жорин уточни, че руснаците контролират по-голяма част от Мариупол, но там са и азовците, и граничните войски.

"Веднъж на два часа удря артилерия, постоянно падат бомби. Вече повече от 2000 души от личния състав на руснаците са унищожени. Прехвърляме нашите войски на изток, за да браним Мариупол, но се нуждаем от подкрепата на целия свят. Те са терористи, които дойдоха на нашата земя и убиват нашето мирно население. Труповете на много руснаци ще останат на нашата земя", посочи той.

Лейтенант Максим Жорин изтъкна, че крайцерът "Москва" е бил потопен "блестящо" с украинска ракета.

"Това не е първият кораб, който потапяме по този начин. Всеки ден работим за това да унищожаваме врага по всички линии. Щом те (руснаците - бел. авт.) искат да мислят, че сами са останали в Украйна, нека го мислят. Истината обаче е, че ние работим те да останат в Украйна по този начин. Те са терористи и дойдоха в нашата страна да убиват нашето население", коментира Жорин.

По въпроса за българските моряци той обясни, че през цялото време полагат усилия за това да спасят всички, които са на корабите като заложници. Той отрече категорично войници на "Азов" да са се качвали на кораба "Царевна", но допълни, че са направили всичко възможно да има зелени коридори за евакуация.

Жорин заяви, че не само портовете са минирани, а и жилищни сгради. Той потвърди информацията, че руснаците са докарали мобилни крематориуми, за да прикрият действията си. В тях изгарят не само украинци, но и своите. Цялото море сега се контролира от Русия, те минират всякакви обекти, независимо дали са военни или цивилни, или кораби на чужди държави, бе категоричен той.

"Абсолютно сигурен съм, че руснаците са минирали морето около Мариупол", каза лейтенантът.

Той нарече лъжа руските твърдения, че "Азов" използва хора като жив щит. Според него така руснаците се опитват да оправдаят своите престъпления, като например обстрелът на родилния дом и бомбоубежището под театъра в града. 

"Това са болни хора. Сигурно изпитват удовлетворение, че убиват жени и деца. Но за да се оправдаят, казват, че са го направили украински военни или азовци", каза още Максим Жорин.

След 2014 г. "Азов" стана по-професионална армия, изключителна военна структура. Тя не се занимава нито с политическа, нито с друга дейност, освен да защитава страната си - това бе отговорът на въпроса как се е променило формированието. Лидерът му призна, че когато свърши войната ще се занимава и с обществена, и с политическа дейност.

"Днес не съм политик, а само военнослужещ", посочи Жорин.

На въпрос защо руснаците ги наричат нацисти отговори, че на тях това им е необходимо, защото се страхуват от такъв фактор като "Азов".

"Ние сме пример за това как свободните хора могат да се организират и да защитават своето право на бъдеще и съществуване. Страхуват се някой да не вземе пример от нас. "Азов" вече е пример за мъжество. Знакът ни означава идея на нацията. В него няма нищо друго. Има напомняне на пречупен кръст, но не е така", обясни още Максим Жорин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

12

avitohol

19.04 2022 в 09:25

Това копи/пейст на Нова тв не ми е явно какво е. Какъв тоя батальон и какво прави в Киев. Има си полк Азов и те си се бият в Мариупол и както сами пишете статии по въпроса си имат командир на полк Азов - подполковник Денис Прокопенко

1215

8

Lyubo

18.04 2022 в 00:55

Петърчо, а колко са загубите на украинците ???

440

6

Pietro

18.04 2022 в 00:04

Над 18000 руснаци и всякаква наемническа паплач са били избити досега от украинците за малко повече от 40 дни. И орките не можаха да првземат нито един голям град. "Втората армия" в света се оказа предпоследна и е като башибозук, избива, изнасилва и краде. Срам за Путландия!

2550

5

alfakentavur

17.04 2022 в 23:49

Колко е зле "втората армия в света" при положение, че формирования създадени преди 7-8 години я правят смешна.

210

3

Merc

17.04 2022 в 23:19

С Путлеристан е свършено.
Вече и като военен фактор никой не ги брои за живи.
Агонията на режима тепърва започва.

https://www.youtube.com/watch?v=PTDAG91f6zA
 
X

Да помогнем на украинските деца!