Клонът на Ал Кайда в Йемен е главният заподозрян за терора във Франция

OFFNews 09 януари 2015 в 23:53 4098 1

Районът на нападението над "Шарли ебдо"

Единият от двамата братя терористи, които убиха 12 души в редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо", е съобщил, че работи за Ал Кайда.

Шериф Куаши, който бе убит заедно с по-големия си брат Саид от полицията, е заявил в телефонно обаждане до френската BFMTV, че е бил финансиран от проповедника от Ал Кайда в Йемен Ануар ал Аулаки.

"Аз, Шериф Куаши, бях изпратен от Ал Кайда от Йемен. Аз ходих там и Ануар ал Аулаки ме финансираше", казал той по телефона.

Журналистите от BFMTV са взели редакционно решение по-рано днес да не съобщават за обаждането, докато антитерористичната операция не приключи.

Затова признанието на Куаши беше оповестено чак в петък вечерта, както и това на похитителя от супермаркета за еврейски продукти кашер в Източен Париж Амеди Кулибали.

Отново в обаждане до BFMTV Кулибали заяви, че е синхронизирал акцията си с братята Куаши. Той обаче е обявил, че принадлежи към групировката "Ислямска държава".

Амеди Кулибали, както и Шериф Куаши, също е признал, че неговата дейност във Франция е финансирана от Ануар ал Аулаки.

Ануар ал Аулаки беше убит през септември 2011 г. при американска атака с безпилотен самолет. Той беше смятан за влиятелен международен вербовчик на Ал Кайда.

Късно в петък член на Ал Кайда в Йемен заяви пред Associated Press, че групировката е организирала нападението в редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо".

Ние ръководихме операцията и внимателно избрахме мишената, заявил представителят на Ал Кайда в Йемен пред Associated Press.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!