Алжир предупредила Франция за терористично нападение преди 3 дни

ОFFNews Последна промяна на 09 януари 2015 в 18:04 13309 1

Терористите в престрелка с полицията след нападението над

"Алжирските тайни служби са предупредили Франция на 6 януари, един ден преди стрелбата по "Шарли ебдо" за непосредствена терористична атака".

Това написа в Туитър журналистът от английския вестник "Телеграф" Хенри Самюъл.

Има информация, че страната е имала информация и от други източници, че предстоят атентати.

По-рано днес ливанското разузнаване е предупредило, че ислямистки групи готвят нови терористични атаки във Франция.

Английските шпионски служби MI5 също предупреждават, че ислямски военни в Сирия са планирали "нападения с много голям брой жертви" на Запад и MI5 може да е безсилна да ги спре. 

"Въпреки че ние и нашите партньори правим всичко възможно, знаем, че не можем да се надяваме да спрем всичко", каза генералният директор на британската шпионска агенция Андрю Паркър.

Паркър заяви още, че бойците, които се връщат на Запад от Сирия са застрашени да донесат със себе си идеология, която може да ги доведе до това да извършват нападения над забележителности в родните им страни.

Заплахите срещу Великобритания от "Ислямска държава" са за убийства на британци в Сирия, използването на Сирия като база за изпращане на членове обратно във Великобритания и в други страни за извършване на нападения и използване на пропаганда за насърчаване на британци във Великобритания да извършват нападения.

"Ислямска държава" е най-очевидната заплаха, но бойците, свързани с Ал Кайда също са опасни.

Ние все още се сблъскваме с по-сложни и амбициозни заговори, които идват от Ал Кайда и имитаторите им. Често те целят масови убийства, често чрез атаки в транспорта или масово посещавани забележителности.

Всички новини
Най-четени Най-нови