Киев си върна от плен 215 защитници на Мариупол, сред освободените са петима командири от Азов и 108 азовци

Красимир Крумов 22 септември 2022 в 07:54 10948 2

Киев си върна 215 души от руски плен, сред тях петима командири на

Снимка Служба за безопасност на Украйна

Киев си върна 215 души от руски плен, сред тях петима командири на "Азов" и 108 азовци.

Украйна размени повече от 200 украински войници в руски плен за бившия народен депутат и олигарх Виктор Медведчук. Ръководителят на кабинета на президента Андрий Ермак докладва за операцията на президента на Украйна Володимир Зеленски, като подкрепи думите си с видео записи от обмена.

„Днес успяхме да освободим 215 наши хора от плен. Сред тях са 124 офицери. Това е най-мащабният резултат, който имаме от началото на инвазията“, каза Ермак, обръщайки се към Зеленски. „Сред тези, които успяхме да освободим са 108 азовци, както и служещи от други формирования – Националната гвардия, Сухопътните войски, Военноморските сили, граничари, полицаи “, уточни началникът на президентския кабинет. Той потвърди освобождаването на петимата командири на Азов, които се намираха в плен. Освен това Ермак отбеляза, че от руски плен по молба на чуждестранните партньори на Украйна са били освободени десет чужденци, воювали в редиците на ВСУ.

Ермак предостави на Зеленски видеорепортаж от Главното разузнавателно управление на армията, в който служители на разузнаването потвърдиха размяната на украинци срещу Медведчук. Освен него Украйна е дала 55 руски пленници за свои бойци. Общо 56 руснаци са били разменени за 215 украинци. Сред освободените са петима от най-известните командири от Азовстал. По-специално Героят на Украйна Денис Прокопенко (Редис) - командир на Азов, Сергей Волински (Волин) от 36-та бригада на морската пехота, Святослав Паламар – Калина (Азов), Олег Хоменко (Азов), Денис Шлега от Националната гвардия на Украйна, Героят на Украйна Евгений Бова. Освободени са и три бременни военнослужещи - Маряна Мамонова, Яна Шумовецкая и Анастасия Черненкая.

Посочените петима командири на "Азов", съгласно постигнатите договорености, до края на войната в Украйна ще останат в Турция под личните протекции на турския президент Реджеп Таип Ердоган. Малко преди полунощ срещу четвъртък президентът Зеленски разговаря и с освободените украински защитници и отбеляза, че се гордее с тях.

Приемайки доклада на разузнаването, Зеленски отбеляза: „Съгласихме да разменим Медведчук за един, който и да е азовски боец, и фактът, че успяхме да разменим толкова много хора, със сигурност е голяма победа“ – коментира той, след като прие доклада на разузнаването. Украинският президент не можа да сдържи сълзите си, докато разговаряше с освободените от плен военни.

Украинските социални мрежи акцентираха и на освобождаването на парамедика Катерина („Пташка“) Полишчук, на "фотографа" на "Азов" Дмитрий Казацки - Орест, на старши сержанта от 36-а бригада Михайло Дианов (познат от снимките на Орест в Азовстал с характерната си брада и с ранената ръка), началникът на мариуполската патрулна полиция Михайло Вершинин, който днес, в четвъртък, има рожден ден. Прибрал се е у дома и Давид Касаткин - Химика. Преди няколко часа украинското разузнаване публикува списък с имената на всички 215 души, освободени от руски плен и видео с моменти от размяната, извършена някъде в Черниговска област.

През нощта ръководителят на украинското разузнаване Васил Малюк, който участва в операцията, организирана под ръководството на кабинета на украинския президент, разказа първи детайли от нея.

„Медведчук е не просто кумец на Путин, а документиран от нас висопоставен държавен предател. Вината му е изцяло отразена в съответните материали, събрани от СБУ. Освен това, докато работихме по случая "Медведчук", неутрализирахме повече от една агентурна мрежа, задържахме много държавни предатели и получихме голямо количество важна информация, която използваме в контраразузнавателните дейности. И сега, благодарение на обмена, успяхме да извлечем от руски плен героите, които са очаквани у дома“, каза Васил Малюк.

Той подчерта, че размяната на Виктор Медведчук за украински защитници не пречи на разглеждането на неговите дела в съда: „Това се отнася за вземането на решения, постановяването на присъди и конфискацията на иззето имущество. В такъв случай се прилага редът на специалното съдебно следствие в отсъствие на обвиняемия”.

Васил Малюк добави, че обменът е станал възможен, благодарение на промените в действащото законодателство, които регулират съответните правни механизми.

"За да спаси живота и здравето на нашите защитници, Координационният щаб за спасяване на военнопленниците реши да извърши размяната. Самият Медведчук също даде съгласието си за това. Така съдът уважи искането на прокурора." - обясни Малюк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1011

2

♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️???????????????????????? ????????♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️ ОБИЧАМ ВИ!

10298

1

AntiZ

22.09 2022 в 09:14

Слава на героите на Украйна! Тези хора се бият с варварска стана, с дивашко племе. Бият се за свобода, независимост, мир. Бият се за земята си, за децата си. Бият се и за нас и за всички, които искат да живеят в свободен свят. Свят без мародери, изнасилвачи, убийци и комплексирани политици. Поклон пред загиналите герои и хилядите цивилни жертви на тази Героична Нация! Слава на Украйна!