Кери: САЩ ще се борят за гей бракове по целия свят

OFFNews 27 юни 2015 в 09:50 8480 30

Снимка MANDEL NGAN/AFP

Джон Кери.

След като САЩ легализираха еднополовите бракове в цялата страната, цел ще бъде позволяването им по целия свят, заяви държавният секретар на държавата Джон Кери, цитиран от ТАСС.

„Решението на съда изпраща ясен сигнал до всички части на света: никой закон, основан на дискриминация, няма да устои пред свободната справедливост“, казва се в изявлението.

В петък Върховният съд на САЩ реши, че еднополовите бракове вече могат да се сключват във всички американски щати.

Съдът обяви, че Конституцията на САЩ позволява сключване и признаване на еднополовите бракове. Защитници на правата на гейовете приеха с аплодисменти историческото решение пред съдебната сграда.

С 5 срещу 4 гласа Върховният съд на САЩ реши, че вече освен в 36-те щата и Окръг Колумбия ще позволено да се сключват еднополови бракове и в останалите 14 щата на Юг и в Средния Запад.

Съдия Антъни Кенеди съобщи от името на съда, че хомосексуалните, които са се надявали да създадат законно семейство, "вече не са обречени на самота и изключение от една от най-старите институции на цивилизацията".

"Те изискват същото достойнство пред закона. Конституцията им дава това право", допълва консервативният съдия. Той често има решаващ глас в решенията на съда и този път зае страната на четиримата либерални съдии.

Президентът на САЩ Барак Обама написа в „Туитър", че решението е голяма стъпка към равенство.

Това е най-голямата стъпка по разширяване на правата на брака в САЩ от прочутото дело "Ловинг срещу щата Вирджиния" от 1967г., с което бе премахната щатската забрана за брак между хора от различна раса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!