Върховният съд на САЩ узакони гей браковете във всички щати

OFFNews 26 юни 2015 в 19:00 7491 20

Върховният съд на САЩ реши, че еднополовите бракове вече могат да се сключват във всички американски щати, съобщават световните агенции.

Съдът обяви, че Конституцията на САЩ позволява сключване и признаване на еднополовите бракове. Защитници на правата на гейовете приеха с аплодисменти историческото решение пред съдебната сграда.

С 5 срещу 4 гласа Върховният съд на САЩ реши, че вече освен в 36-те щата и Окръг Колумбия ще позволено да се сключват еднополови бракове и в останалите 14 щата на Юг и в Средния Запад.

Съдия Антъни Кенеди съобщи от името на съда, че хомосексуалните, които са се надявали да създадат законно семейство, "вече не са обречени на самота и изключение от една от най-старите институции на цивилизацията".

"Те изискват същото достойнство пред закона. Конституцията им дава това право", допълва консервативният съдия. Той често има решаващ глас в решенията на съда и този път зае страната на четиримата либерални съдии.

Президентът на САЩ Барак Обама написа в „Туитър", че решението е голяма стъпка към равенство.

Това е най-голямата стъпка по разширяване на правата на брака в САЩ от прочутото дело "Ловинг срещу щата Вирджиния" от 1967г., с което бе премахната щатската забрана за брак между хора от различна раса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!