Танев за "София прайд": Нямам право да бъда против

OFFNews 26 юни 2015 в 17:53 5456 1

"Трябва да свикваме с това. Въпросът е щекотлив. Нямам право да бъда против това, което самият аз не познавам достатъчно добре".

Това заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев по повод гей парада "София прайд", който ще се проведе утре от 17:00 часа.

Министърът обаче изрази и своите резерви и призна, че има "особено отношение към тези паради". Според него когато едни права са преекспонирани, те "създават въпросителна спрямо самите себе си".

"Политизирането на целия този въпрос и вкарването му показно, предизвикателството към другите, които са традиционно вярващи, е конфронтационно. В тази конфронтация се съдържа енергията, напрежението, което прави въпроса вместо по-решим, по-неразрешим", каза още Танев.

Според образователния министър "София прайд" е пренесен в България, без да бъде адаптиран към родната култура, което водело до "такива киксове (бел. ред - грешно изсвирен тон музиката), както казват в музиката и тук има елемент на кикс".

"Малко е прекалено. Но да видим - защо в градовете, защо не се прави в селата. Да видим в кои точно градове се прави, в кои градове не се прави", обясни той.

Танев коментира и тазгодишния акцент на парада - застъпване на темата за хората с различна сексуалност в образователната система.

"Тяхно право е да искат да влезе в образователната система, но това е широк обществен въпрос, не само на МОН", обясни той, като подчерта, че децата трябва да свикнат да гледа подобни неща, за да има своето собствено мнение.

Според него обаче това не можело да се случи с учебници и норми, които приличат на "малко на привнесени":

"В крайна сметка като образователен министър не мога да пусна на една релса, на един коловоз, едно срещу друго, от една страна, религиозното образование, а от друга страна, образованието по хомопросвещение. Не мога да ги пусна на една линия, защото ще се получи катастрофа", обясни министърът.

Той подчерта, че се старае да има съгласие, защото "най-доброто управление е да има съгласие, а не с власт".

По думите му ако искат от мен от едната или от другата страна - от Синода или от Гей парада - ако искат силови действия, няма да получат.

"Не са познали какъв е адресът, МОН не е адрес за такива действия", заяви Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови