Каталуния няма да е независима, обеща Рахой. Стотици хиляди демонстранти искат единство по улиците на Барселона

offnews 08 октомври 2017 в 15:00 7631 2

Испанското правителство няма да допусне едностранно обявяване на независимост от властите в Каталуния, обяви министър-председателят Мариано Рахой в интервю за вестник "Ел Паис". Той предупреди, че испанското правителство ще отнеме автономията на областта и че Мадрид ще поема контрола над нея, ако това е необходимо.

Той отхвърли възможността за посредничество за разрешаване на кризата, както и за провеждането на предсрочни избори в резултат на референдума в Каталуния от 1 октомври. Тогава 90% от гласувалите казаха "да" на отделянето от Испания. В допитването участваха 43%, то бе бойкотирано от противниците на независима Каталуния.

Мариано Рахой Снимка: ЕПА

В събота десетки хиляди хора излязоха по улиците на Мадрид и поискаха единството на Испания.

Подобна демонстрация срещу отцепването на Каталуния започна в Барселона в отговор на спорния референдум от миналата седмица.

Организацията Каталунско гражданско общество, която свика демонстрацията под надслов: "Достатъчно! Нека се върнем към разума", написа в "Туитър" към обяд, малко преди началото му: "Нека ние, мълчаливото мнозинство, направим така, че гласовете ни да бъдат чути".

Още от сутринта хора, загърнати в испански и каталунски знамена, скандираха: "Всички сме каталунци", "Само една нация" и "Пучдемон в затвора".

Около 950 000 души участват в шествието според организаторите, предават ДПА и АФП. Според полицията те не са били повече от 350 000.

Преди началото на шествието стотици се събраха пред местната централа на Гражданската гвардия - военната полиция на Испания, за да изкажат подкрепата си към тази структура, която бе обвинена в упражняване на насилие срещу сепаратистите.
В демонстрацията, включваща шествие от площад "Уркинаона" до гара "Франка", се включиха и хора, пристигнали с автобус или влак от други части на Испания.

Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса и бившият председател на Европейския парламент Жозеп Борел, каталунски социалист, ще изнесат речи пред събралото се множество.

"Днес ще сложим край на отцепничеството", заяви пред журналисти министърката на здравеопазването Долорс Монсерат. "Днес ще е исторически ден", каза Монсерат, която е каталунка и взе участие в протеста.

Според социологическо проучване, публикувано от консервативния вестник "Расон", 79,4 процента от испанците и 58,9 процента от каталунците са против обявяването на независимост.

Днешният протест бе подкрепен от управляващата Народна партия и в последната минута получи подкрепа от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

08.10 2017 в 20:50

А освен това, в краставицата има 98% вода.
Някой да те е питал за Русия?

Да, счупи се. И никой не може да спре никое национално - освободително движение. За каквото, в случая, става дума.