Швейцария готова да помага за преговори между Каталуния и Испания

OFFNews 06 октомври 2017 в 13:40 1960 0

Швейцарският федерален департамент на външните работи е готов да осигури платформа за диалог между испанското правителство и властите на Каталуния.

Това съобщи днес швейцарската телевизия Ер Те Ес, като се позова на външнополитическото ведомство, цитирана от ТАСС и БТА.

Департаментът е потвърдил за Ер Те Ес, че швейцарските власти контактуват и с двете страни, припомняйки, че винаги разглежда исканията за посредничество, отправени към него, и ако има възможност, отговаря положително.

Ведомството отказало "допълнителни коментари за дискусиите по въпроса". Телевизията обяснява, че "твърде голяма прозрачност може да стане пречка за процеса" и Швейцария "да бъде обвинена в пристрастност", съответно някоя от страните "да й обърне гръб".

Според Ер Те Ес швейцарският федерален модел би могъл да послужи "и като модел за ново определяне на автономията на региона" - Каталуния.

В сряда каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон отново призова испанските власти да се съгласят на посредничество за намиране на изход от най-тежката политическа криза в страната от десетилетия. В отговор испанското правителство заяви: "Ако Пучдемон иска да говори или да преговаря, или да изпрати посредници, той знае отлично какво трябва да направи преди това: да се върне на пътя на закона, от който изобщо не биваше да се отклонява"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!