Как светът реагира на българските разкрития за атентата в Бургас

05 февруари 2013 в 18:48 2985 4

Американските визи поскъпват. Снимка: sxc.hu
Американските визи поскъпват. Снимка: sxc.hu

САЩ приветстват българското правителство за професионалното и мащабно разследване, проведено след варварската терористична атака, която бе извършена на 18 юли 2012 година в Бургас. Това се посочва в изявление на пресслужбата на Белия дом.

„Днес, след преглеждане на събраните до момента доказателства, българските власти обявиха заключението си, че ливанското движение „Хизбулла” е отговорно за извършването на този терористичен акт, който уби 6 невинни и рани много други”, пише в изявлението.

Белият дом призовава Европа да предприеме действия заради увеличаващата се заплаха от „Хизбула”.

Джон Бренън, съветникът по въпросите на тероризма на Обама, който е номиниран за шеф на ЦРУ, призова европейските държави да предприемат „проактивни действия”, за да разкрият инфраструктурата, финансирането и  мрежите на „Хизбула”.

Изявлението на Бренън бе направено часове, след като България обяви, че "Хизбула" стои зад бомбения атентат в Бургас.

Реакциите от Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства резултатите от българското разследване на атентата в Бургас и призова ЕС да прозре истинската природа на „Хизбула”.

„Хизбула” и Иран провеждат глобална терористична кампания, категоричен е Нетаняху.

„Атаката в Бургас беше нападение на европейска територия - срещу член на ЕС. Надяваме се, че европейците ще си извадят подходящите поуки, посочи Нетаняху.

Реакцията на ЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън поздрави българските власти за разследването на терористичната атака в Бургас.

Към резултатите от разследването трябва да се подходи сериозно, защото те се отнасят до терористична атака на територията на ЕС, довела до смъртта на невинни хора, посочи Аштън.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността изтъкна, че терористите, които са планирали и извършили атаката в Бургас, трябва да бъдат наказани.

В изявлението на Аштън се посочва, че ЕС и страните членки ще обсъдят подходящ отговор, базиран на всички елементи, установени от следователите.

Реакцията на Канада

Канада приема изключително сериозно свързването на притежател на канадски паспорт с бомбеното нападение през юли, убило петима израелски туристи в България, заяви канадският външен министър Джон Байърд.

Байърд приветства България за разследването и определи като убедителни доказателствата за участието на „Хизбула“ в нападението в Бургас.

Ние призоваваме ЕС и всички партньори, които все още не са го направили, да включат „Хизбула” в списъка на терористичните организации, обяви официална Отава.

Реакцията на Ливан

Ливан е готов да окаже сътрудничество в опитите на разследването да изясни обстоятелствата около атентата, заяви премиерът на Ливан Наджиб Микати.

Изявлението бе направено, след като днес България обяви, че има данни за участието на ливанското движение „Хизбула” в атаката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови