Николай Слатински: България обслужи една крайна позиция, това генерира рискове

Юлиан Христов 05 февруари 2013 в 17:48 3656 8

България не успя да отиграе ситуацията, за да накара тези, които са хвърлили кестените в огъня да си ги извадят, а просто обслужи едната крайна позиция. Дори да е имала основания да посочи "Хизбулла" като автор на атентата в Бургас, тя можеше да го отиграе много по-мъдро, за да не генерира рискове за националната сигурност.

Така проф. Николай Слатински, бивш съветник по националната сигурност при президента Георги Първанов, коментира пред OFFNews обявените предварителни резултати от разследването на атентата в Бургас от 18 юли. След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във вторник вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че всички следи водят до Ливан и "Хизбулла".  

"Това решение не може да бъде изненада, защото ние научихме това предварително, не както преди 23 години от вестник „Правда“, а от “Уолстрийт джърнал”. И не от Кремъл, а сега дори не и от Вашингтон, а от Тел Авив и Йерусалим научихме какво е решението, още повече, че премиерът Нетаняху знаеше пет минути след атентата – а може би и пет минути преди него, че "Хизбулла" е извършител. В този смисъл нашето Външно министерство пое функциите по разследването и възложи на Вътрешното министерство да намери това, което трябва. Така че изненада няма и за мен даже по-важно е не толкова дали действително има следи, водещи до „Хизбулла“. За мен по-важното е, че целият свят – и арабският, и европейският, и американското общество, разбраха, че България взема решението под силен натиск", коментира Слатински. 

Той обясни, че в случая по-важното е каква политика води страната и дали може да управлява рисковете от такава политика. "Смятам, че с тази крайна, силно произраелска и проамериканска позиция и с опита си България да играе Израел на Балканите, тя води политика, която генерира много сериозни рискове във връзка със системата ни за национална сигурност. Такава политика, такива рискове може да поема държава с много мощна система за национална сигурност, държава, която използва силата и насилието безкомпромисно, когато има много мощни служби. В този смисъл България генерира с тази си политика рискове, които надхвърлят способностите на системата за национална сигурност да им даде адекватен отговор", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови