Разкритието за "Хизбула" първа новина в Би Би Си

05 февруари 2013 в 20:36 1554 0

Челната страница на ВВС
Челната страница на ВВС

Разкритията на официална София за атентата в Бургас предизвикаха вниманието на световните медии към България.

Но в отразяването и анализирането на новината конкурентно предимство имаха западните медии, докато водещите телевизии и вестници в арабския свят и Иран бяха по-лаконични.

Световната служба на Би Би Си веднага постави новината за съпричастността на „Хизбула“ към нападението над израелските туристи като водеща.

Авторитетната медия отбелязва, че Иран категорично отрича да е замесен в нападението, докато ливанското движение досега не е излязло с коментар.

От юли 2012 г. Израел и САЩ оказват натиск над страните членки на ЕС да обявят „Хизбула“ за терористична организация, лишавайки я от достъп до финансиране и други финансови активи в Европа, пише близкоизточният кореспондент на Би Би Си Уайър Дейвис.

Al Jazeera English цитира изказването на шефа на “Европол” Роб Уайнрайт, че атентаторът най-вероятно не е бил камикадзе и не е планирал смъртта си.

Българският вътрешен министър направи дългоочакваното изказване, че двама души, свързани с ливанската групировка „Хизбула”, са замесени в атентата, информира вестник Haaretz.

Press TV, официалният англоезичен телевизионен канал на Иран, беше особено лаконичен в отразяването на българските разкрития за „Хизбула“: през последните няколко часа вестта от София беше сбита в няколко изречения към края на информационните емисии на телевизията.

Радио „Гласът на ислямската република Иран“ дори не я публикува на официалната си страница.

Al Manar, телевизионният канал на „Хизбула“, също предпочете да замълчи за разкритията на официална София

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !