Йордания отмъсти за мъртвия пилот с въздушни удари (видео)

Ивайло Анев 06 февруари 2015 в 15:20 21151 11

"Не вярвам, че Господ не вижда деянията на неправедните”

Властите в Йордания разпространиха видео, което показва как военни самолети се подготвят за удари по позиции на „Ислямска държава” в Сирия.

На кадрите, излъчени от държавната телевизия, се вижда как войниците пишат послания върху ракетите, преди ескадрилата от изтребители да излети от военната база. Едно от тях гласи: „За вас, врагове на Исляма“.

Във вторник джихадистите публикуваха видео и снимки, които показват как изгарят жив в клетка йорданския военен пилот Моаз ал Касасбех.

Йордания отговори с екзекуцията на двама иракчани, един от които е бил дясна ръка на лидера на Ал-Кайда Абу Мусаб ал-Заркауи.

Мисията, кръстена на покойния пилот Моаз, е последният израз на сила на Йордания, която обеща „сурова” война на джихадистите. Кадрите бяха излъчени само часове, след като йорданските пилоти на изтребители, връщайки се от поредния удар, се отклониха от маршрута си, за да прелетят над града на техния загинал боен другар.

Десетки изтребители бомбардираха тренировъчни центрове и оръжейни складове на "Ислямска държава“ в Сирия. Ударени са цели и в Ирак. Ударите последваха срещата на йорданския крал Абдула Втори с опечаленото семейство Касасбех в селището Ая.

Външният министър на Йордания Насер Джода заяви в интервю за CNN, че въздушните удари по позициите на терористите в Сирия са само началото на ответните действия. Властите в страната също обещават да не се спрат с екзекуциите на осъдени терористи.

Йордания е част от водената от САЩ военна коалиция, която поразява позиции на терористичната организация в двете държави от миналата есен, но до момента се знаеше, че йордански самолети провеждат такива атаки само в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!