Израел гласува на четвъртите парламентарни избори от 2 г. насам

OFFNews 22 март 2021 в 16:07 1078 0

Снимка pixabay

Във вторник Израел ще гласува на четвъртите си парламентарни избори само за две години. За пореден път надпреварата се свежда до референдум за премиера Бенямин Нетаняху, предаде Асошиейтед прес.

Нетаняху, който е министър-председател през последните 12 години, се надява избирателите да го възнаградят за водената от него успешна ваксинационна политика срещу коронавируса в страната и дипломатическите му контакти с арабския свят. Неговите опоненти подчертават по-раншните му грешки в стратегията за борба с коронавируса, това, че разчита на религиозни и ултранационалистически съюзници и продължаващия процес срещу него по обвинения в корупция.

През годините Нетаняху си изгради репутация на политически магьосник, способен да оцелее при всяка криза. При заседанието по процеса следващия месец трябва да бъдат изслушани свидетели и Нетаняху се надява да се сформира по-приятелски настроен парламент, готов да му даде имунитет или да замрази процеса. 

Проучванията на общественото мнение прогнозират изключително близка надпревара, която може да доведе до задънена улица и дори безпрецедентни пети поредни избора. Изглежда, че Нетаняху има леко предимство поради спецификите на политическата система на Израел.

В Израел хората гласуват за партии, а не за отделни кандидати. Ликуд на Нетаняху отново е готова да се превърне във водещата партия. Но тъй като никоя партия никога не е печелила 61-местно парламентарно мнозинство сама, трябва да се създадат политически съюзи, за да се сформира управляваща коалиция. Ако социологическите проучвания се окажат точни, Нетаняху ще има по-ясен път за изграждане на правителство в сравнение с множеството му съперници, които имат малко общо помежду си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша