Израел: Решението за разследване срещу държавата ни е морално несъстоятелно и юридически неиздържано

OFFNews 04 март 2021 в 16:19 3683 0

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Посолството на Израел в София информира за казаното от министъра на външните работи на Израел Габи Ашкенази и премиера на Израел Бенямин Нетаняху относно обявяването от страна на Прокурора на Международния наказателен съд започване на разследване срещу Израел за евентуално извършване на нейните сили за сигурност на инкриминирани деяния.

„Решението на Прокурора за започване на разследване е морално несъстоятелно и юридически неиздържано, коментира Габи Ешкенази. - Това е политическо решение, взето от Прокурора в края на мандата ѝ, в опит да диктува приоритетите на своя наследник. Това превръща Международния наказателен съд в инструмент в ръцете на екстремистите и окуражава терористичните организации и антисемитските групи.

Фактът, че сеещата смърт терористична организация "Хамас" приветства това решение, е най-доброто доказателство за моралната му стойност. Израел е демократична държава с независима и ефективна правна система и не е член на Международния наказателен съд. Решението за откриване на разследване срещу Израел е нарушение на мандата на Съда. Това е разхищение на ресурсите на международната общност от пристрастна институция, която е загубила всякаква легитимност и която действа като политически, а не като съдебен орган.

Решението на Прокурора само ще поляризира израелците и палестинците и ще ги отдалечи от самия диалог, необходим за разрешаване на конфликта между тях.

Държавата Израел ще предприеме всички необходими мерки за защита на своите граждани и войници от юридическо преследване.

Призоваваме държавите, които ценят защитата на международната правна система от политизация, да отхвърлят решението на Прокурора и да не го подкрепят.“

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, на свой ред е цитиран да казва:

„Решението на Международния наказателен съд да започне разследване срещу Израел днес за военни престъпления е абсурдно. Това е чист антисемитизъм и връх на лицемерието.

Без никаква юрисдикция, Съдът решава, че нашите смели войници, които вземат всички предпазни мерки, за да избегнат цивилни жертви срещу най-лошите терористи в света, умишлено насочвани срещу цивилни цели, са военни престъпници.

Съдът казва, че когато строим къща във вечната ни столица Йерусалим - нашата столица от 3000 години - това също е военно престъпление.

Този съд, създаден, за да предотвратява повторението на ужасяващите нацистки престъпления, извършвани срещу евреите, сега насочва оръжията си срещу единствената държава на еврейския народ. Той се насочва срещу Израел, единствената демокрация в Близкия изток. Но, разбира се, си затваря очите за Иран, Сирия и другите диктатури, които извършват истински военни престъпления.

Ние няма да спрем да се борим с тази несправедливост. Ще казваме истината на всеки форум, на всяка държава, на всяка сцена, докато това скандално решение не бъде отменено и стане невалидно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews