Избори в Турция: партията на Ердоган търси реванш за неубедителния си резултат през юни

OFFNews 01 ноември 2015 в 09:06 2491 1

Ердоган

Снимка Архив

Президентът Ердоган не крие колко важна за него е една убедителна победа на Партията на справедливостта и развитието.

Днес започнаха вторите в рамките на 5 месеца парламентарни избори в Турция, предаде Би Би Си.

Те са извънредни, насрочени след като Партията на справедливостта и развитието, не получи мнозинство при гласуването на 7 юни; провалиха се и опитите да бъде сформирато устойчиво коалиционно правителство.

ПСР е основана през 2001 г. от Реджеп Тайип Ердоган, но след като той беше избран за президент, неин лидер стана бившият външен министър Ахмет Давутоглу, сега министър-председател.

В момента тази консервативна проислямска партия има в турския парламент 258 места от общо 550.

Сигурността е ключовата теми в днешните избори след седмици насилие, свързано със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и особено след атентатите, извършени от ИДИЛ.

Ердоган обеща да върне страната към стабилност, ако ПСР спечели мнозинство. «Тези избори ще бъдат за приемственост в стабилността и доверието», заяви той в събота след молитва в новата джамия в Истанбул. Президентът, който формално е надпартиен, се зарече да уважи резултатите от вота.

Но неговите опоненти предупреждават, че една категорична победа за ПСР би подтикнала авторитарните тенденции, в които те обвиняват Ердоган.

Ако партията не си осигури самостоятелно управление, вероятно ще трябва да се върне на масата на преговорите или със светската опозиция, или с националистическата Партия на националното действие.

На изборите през юни Ердоган се надяваше партията му да постигне в парламента мнозинство от 2/3, което би позволило такива промени в конституцията, че Турция да се превърне в президентска република.

Съществена причина за неуспеха му беше сензационният пробив на прокюрдската Народна демократична партия (НДП), която надхвърли 10-процентовия праг за влизане в парламента.

През юли т.г. пропадна примирието между турската армия и бойците на ПКК, след като в терористичен – вероятно извършен от ИДИЛ, близо до границата със Сирия загинаха над 30 кюрди.

А тази есен в Анкара над 100 души бяха убити от два едновременни самоубийствени атентата по време на шествие за мир. Според правителството отговорна за тях е «Ислямска държава».
Критиците на Ердоган го обвиняват, че е подновил насилието да са пречупи подкрепата за легалната прокюрдска партия, но правителството отхвърля тези твърдения.

Каквито и да бъдат резултатите, наблюдателите не вярват, че днешното гласуване би могло изглади дълбоките разделения в турското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови