„Ердоганово“ часово време обърква и дразни турците

OFFNews 26 октомври 2015 в 12:37 7750 0

Карикатура с часовник

Снимка Архив

Смяната на часово време е обект и на протести, и на шеги, но турските власти дадоха и свой оригинален принос.

Объркани турци питат „Колко е часът?“ след като автоматичните часовници не се подчиниха на правителственото решение да отложи сезонната смяна на часовото време, съобщи Би Би Си.

Заедно с други страни Турция трябваше „да се върне“ с един час назад в събота срещу неделя, в края на лятното часово време.

Турското правителство обаче реши да отложи промяната за след наближаващите предсрочни парламентарни избори.

Само че някои часовници въпреки това смениха времето – и предизвикаха смущение.

Хаштагът #saatcac (са'ат кач) – или „колко е часът?“ вече се разпространи в Турция, след като потребителите на Туитър изразяват с него объркване.

Заедно със страните от източноевропейската часова зона, като България, Литва и Украйна, и други страни, Турция би трябвало да добави един час към неделните 24, в края на лятното време.

Според турските власти обаче разпореденото от тях отлагане ще означава, че на 1 ноември сутринта ще бъде по-светло – очевидно за улеснение на ранобудните избиратели, които ще тръгнат към урните. Смяната ще бъде извършена в 04.00 ч на 8 ноември, седмица след изборите.

Турция и по-рано е отлагала смени на часовото време, мотивирайки се с важни събития в страната, припомня Би Би Си.

Но след като преобладават електронни средства за отчитане на времето – като компютри и смартфони – за мнозина времето се смени само, независимо от правителственото указание.

Мнозина живеещи в Турция изразиха недоволството си в социалните мрежи. Някои от тях пряко свързват разпореждането с властния облик на президента Реджеп Тайип Ердоган.

„Часът не беше променен, както това се прави обикновено по това време на годината – коментира един от тях във Фейсбук. - Ние сме по специално „Ердоганово време“...“

А друг обяснява в Туитър, че Турция, която е в Източно европейската часова зона (с английско съкращение EET) две седмици ще живее в EEST (Erdogan Engineered Standart Time), т.е. стандартно време, нагласено от Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!