Арестуваха турски журналист за критика към Ердоган в Туитър

OFFNews 10 октомври 2015 в 11:03 4084 1

Бюлент Кенеш

Снимка Бюлент Кенеш

Турският журналист Бюлент Кенеш.

Полицията в Турция е задържала главния редактор на опозиционен англоезичен вестник за това, че е постнал туитове, критични към президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи АП.

Бюлент Кенеш, главен редактор на „Тудей'с Заман“ е отведен от редакцията на вестника в Истанбул в петък, докато негови привърженици са скандирали „Свободните медии не могат да бъдат накарани да мълчат“. Арестуването е било предадено по телевизията на живо.

Поисканата от прокурор съдебна заповед за задържането на журналиста му е мотивирана с това, че туитовете му оскърбявали Ердоган. Кенеш, който по-рано тази година е получил условна присъда (на 21 месец) за обида на президента, отхвърля обвинението. Той подчертава, че е упражнил правото си на свободно слово.

Десетки хора са били съдебно преследвани в Турция по силата на закон – по-рано рядко прилаган – който не допуска обиди към президента. Защитници на свободата на словото казват, че законът агресивно се използва за потискане на несъгласни с властта.

Миналия месец в Турция – припомня рускоезичният сайт vesti.az - започна разследване против главния редактор на в. „Тараф“ Ахмет Алтан за обида и дори „заплахи“ към Ердоган в тв интервю.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!