ISW и британското разузнаване: На места ВСУ е пробила първата отбранителна линия на руснаците

OFFNews 10 юни 2023 в 10:21 7812 2

ВСУ

Снимка 3 окрема штурмова бригада

ВСУ имат известен напредък на фронта.

През последните два дни на няколко участъка в Източна и Южна Украйна бяха проведени значителни по мащаб украински операции. Това се посочва в новия доклад за войната в Украйна на британското разузнаване.

"В някои райони ВСУ вероятно е постигнала значителен напредък и е пробила първата линия на руската отбрана. В други райони напредъкът е бил по-бавен", посочват анализаторите.

В същото време британското разузнаване отбеляза, че действията на руските окупатори са двусмислени. Някои части вероятно провеждат маневрени отбранителни операции, докато други са оставили позициите си в известен безпорядък на фона на зачестилите съобщения за това, че при отстъплението си руски войски са попаднали в собствените си минни полета.

"Руските военновъздушни сили бяха необичайно активни над южната част на Украйна, където въздушното пространство е по-безопасно за тях, отколкото в други части на страната. Въпреки това остава неясно дали тактическите въздушни удари са били ефективни", отбелязват анализаторите.

И докато британското разузнаване не дава информация за това на кои участъци от фронта какво се случва, то американският Институт за изследване на войната (ISW) е по-конкретен.

ВСУ продължават да напредват край Бахмут, а също така отбелязват известни успехи в Донецка и Запорожка област. Контранастъпленията продължават в поне четири сектора на фронта, посочват те.

Американските анализатори отбелязват, че руското министерство на отбраната съобщава, че са отблъснали ограничени и локализирани сухопътни атаки на украинските войски край Кременна.

В същото време украинските войски са напреднали с 1,2 км, като са продължили настъпателните операции край Бахмут.

Отбранителните сили продължиха и ограничени контранастъпателни операции в западната част на Донецка област в близост до границата на Донецка и Запорожка област и постигнаха тактически успехи в тези райони, посочват от ISW.

Позовавайки се на руски източници те предполагат, че ВСУ са реализирали известни успехи в западната част на Запорожка област.

ISW отбелязва, че украински официални лица изрично са признали, че армията очаква загуби на техника по време на контраофанзивни операции. Анализаторите са убедени, че структурата на руското командване, отговарящо за войната в Южния фронт, е неясна и вероятно се припокрива. Чрез анализ на публичната информация експертите са стигнали до извода, че за това направление отговарят генералите Романчук, Теплински, Кузовлевой и Герасимов. Връзката между тях остава неясна.

Украйна не е обявила официално началото на контранастъплението на ВСУ, но новините от фронта говорят сами за себе си. Трета отделна щурмова бригада на ВСУ, част от която са и бившите бойци от полка "Азов", е напреднала на повече от 1 километър в дълбочина на фронтовата линия в посока Бахмут.

В същото време "Вашингтон пост" пише за началото на контранастъпление на ВСУ в посока Запорожие. Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр отговори, че украинската армия е принудила окупаторите в този район "да преминат към активна отбрана".

Именно в това направление се появиха снимки на поразени от руснаците танкове Leopard 2 и БМП Bradley. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

2

Д-р Мазникуров

11.06 2023 в 10:31

Да, съглсен съм с теб, допусна го Запада и Америка, всъщност най-вече го направи Германия, поради алчност, някакъв страх и гузна съвест, и осланяйки се на идейките за "партньорство" с руската кочина и така си отгледахме, отхранихме и въоръжихме изрода Путлер и гнусната му клика - за 20 и кусур години! А такива боклуци, анти-човеци и нехранимайковци като нас, имам предвид като така наречените български русофили - Кремълски гъZобърсалки даже му се кланят и го богптворят! И това на фона на чудовищните му и ежедневни престъпления и агресия срещу един братски, достоен и свободен народ - украинците! Които просто нежелаят да му се подчиняват и да са пак част от уродливата им, жалка "империя"!

1000

1

foreigner66

10.06 2023 в 12:24

Големия въпрос в тази война ще остане, кой и как допусна за две седмици рашистката армия да навлезе и окупира толкова голяма част от Украйна? Сега това предателство ще се плаща с кръвта хиляди украински мъже и жени и с цената на една изпепелена завинаги земя.