Истерия в Москва. Заповедта на МНС за арест на Путин вбеси политици и пропагандисти около Кремъл

OFFNews 17 март 2023 в 20:02 9637 8

Снимка Кремъл

Дмитрий Песков и неговият началник Владимир Путин

„Янки! Долу ръцете от Владимир Путин!“ С такъв борбен призив заклейми заповедта на Международния наказателен съд за арест на руския президент Владимир Путин председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин. „Глупостта, прозвучала от Хага, говори за едно. Западът е в истерика“, казва Володин и допълва, че хартийките на другопланетния Хагски съд не се разпространяват върху Русия. „Вашингтон и Брюксел разбират: Има Путин – има Русия. Затова го нападат“.

Заповедта от Хага вбеси пропагандисти и близки до властта в Кремъл политици, а най-правоверните побързаха да заявят позиции в социалните мрежи и с изявления в медиите.

В типичния за себе си стил коментира новината Дмитрий Медведев, който за един мандат замества Владимир Путин на президентския стол. „Няма нужда да обяснявам къде да използват тази хартия“, а туитът му завършва с ролка тоалетна хартия.

„Бих искала да видя страната, която по решение на Хага ще арестува Путин. Осем минути по-късно. Или колкото е там времето за долитане (на ядрените ракети, явно, б. р.) до нейната столица.“ – хвърли се една от първите в защита на „началника“, както обикновено нарича руския президент, главната редакторка на RT Маргарита Симонян.

Друга лъвица на Кремъл, Олга Скабеева за коментар използва меме, на което руският президент гол до кръста е яхнал гърба на Джо Байдън, а отгоре пише „Путин отива да се предаде в Хага“.

Телеграм активистът и сенатор от Еврейската автономна област Владимир Джабаров заяви, че би било добре Басманският съд на град Москва да издаде заповед за арест на пълния състав на международния съд в Хага.

„Възмутително, неприемливо и нищожно!“ е краткият коментар на работещия при заподозрения за военни престъпления руски президент Владимир Путин говорител на Кремъл Дмитрий Песков.

„Вземайки такова абсурдно решение МНС пое курс към самоликвидация“, обяви сенаторът от Красноярска област Андрей Клишас, който е и пълномощен представител на Съвета на федерациите в Конституционния съд на Русия и е в санкционните списъци на ЕС, Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария и Украйна.

Негативна реакция имаше и в Белград, където президентът Александър Вучич коментира, че с издаването на заповедта за арест на Путин ситуацията става все по-сложна. „Светът се търкаля към пропастта, само да не паднем там. Тъкмо си бях помислил, че има добри новини. Само да не стане така, всичко това да се стовари на нашите глави“, вайка се Вучич,

Руският президент Владимир Путин е четвъртият действащ държавен глава в света и първи в Европа, срещу когото Международният съд в Хага издава заповед за арест. Участта на останалите трима е незавидна.

Първопроходникът в тази област беше обвиняваният за геноцида в Дарфур президент на Судан Омар ал Башир. Ал Башир остана на власт 11 години след заповедта от Хага, но в крайна сметка беше свален с държавен преврат през 2019. Судан все още не го е предал на МНС.

Номер 2 беше либийският диктатор Муамар Кадафи. Заповедта за неговия арест беше издадена през 2011, но нямаше късмет да бъде съден в Хага, вместо това беше линчуван от въстаници в родината си.

През 2011 година МНС издаде и заповед за арест на президента на Кот д’Ивоар Лоран Гбагбо. През същата година той загуби изборите, скри се в бункера си, но след щурм беше арестуван и доставен в Хага. Беше обвинен в престъпления срещу човечеството, но в 2019 година беше оправдан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1042

8

danvan

19.03 2023 в 00:01

Рашистите са вече жалки - даже Украйнците им се присмиват.

-1395

7

AlexT

18.03 2023 в 15:21

Др.Радев, с копейкин ,вече САМО нощем, на пуст, зимен, бълг.плаж , ще чакате подводница от Расия, за среща с тав.Путин! Лошо:) хахахаа.........

ВСЕКИ българскиГРАЖДАНИН МОЖЕ да пътува, УЧИ,РАБОТИ в целия ЕС и другаде ,НО милиардер таварищПутин, ..НЕ може ! Ще го ОПАНДИЗАТ:)

4738

6

Того

18.03 2023 в 07:11

Боклука Путлер пътува към сметището.

-1655

5

ob1

18.03 2023 в 02:01

Помиярите на путкин джафкали, каква изненада :)

9347

4

Анализи

17.03 2023 в 23:18

Ами като гледам всички, които са се сдобили с такава заповед не са свършили добре. Другаря Путин на какво се надява.

22548

3

dolivo

17.03 2023 в 21:17

Е какво излезе ся, че по-добре да си го убият Путин с ядрен удар (удряйки страната и мястото, което го е арестувало), отколкото да го видят в арестуван (защото арест не значи смъртна присъда). Визирам бълвоча на оназ алкохоличка...

345

2

Джендо Джедев

17.03 2023 в 21:02

Путинските пудели, които сега джафкат, първи ще му уринират на гроба. В тая кочина е така. :D

Обаче най-смешно е това:

"Има Путин – има Русия. Затова го нападат“

Демек цялата държава се крепи на един човек. И като пукне той кво правим? ;D

924

1

Diogen

17.03 2023 в 20:54

Рашистките путлероиди се разбесняха, когато техният фюрер бе обявен за арестуване. Сега бесните кучета на Кремъл ще ис ръфат опашките.