Испанските социалисти и „Подемос“ започнаха преговори за правителство

OFFNews 23 февруари 2016 в 15:34 2748 1

Испанските социалисти започнаха преговори с "Подемос" и други леви формации за съставяне на правителство.

Дискусиите започнаха в понеделник и продължават днес, повече от два месеца след парламентарните избори в Испания през декември. 

Със съставяне на правителството беше натоварена Испанската работническа партия на Педро Санчес, след като Мариано Рахой се отказа от тази задача, въпреки че неговата Народна партия получи най-много гласове на изборите. 

"Подемос" настоя да получи няколко ключови поста в кабинета, в това число и вицепремиер, за да участва в кабинета. Партията иска още в Каталуния да се организира референдум за самоопределение, както и социалистите да не се коалират с новата либерална центристка партия "Сиудаданос". 

Социалистите категорично отхвърлят възможността за референдум на Каталуния, за момента няма договорка и по другите условия, поставени от "Подемос".

Педро Санчес планира да поиска вот на доверие на 2 и 3 март, след като сформира правителство. Ако дотогава няма успех, на 5 март ще направи втори опит за гласуване на новото правителство. 

Ако няма успех и при втория опит, крал Фелипе Шести ще трябва да търси нов кандидат за премиерския пост, който пък ще има два месеца, за да състави кабинет. Ако и този опит се окаже неуспешен, парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат свикани предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови