Десницата спечели неубедително изборите в Испания

OFFNews 21 декември 2015 в 07:06 2372 1

Рахой

Снимка АФП

Десния лидер Мариано Рахой, досега министър-председател, обави че ще започне преговори за коалиционно правителство.

Начело във вчерашните парламентарни избори в Испания излиза дясната Народна партия с 28,7% от гласовете и 123-ма депутати, но този резултат е драматичен за нея, пише френския в. „Монд”.

НП губи 3,6 милиона  избиратели и 63 места в парламента в сравнение с изборите през 2011 г., когато спечели 44,6 от гласовете и получи абсолютно мнозинство.
Лидерът на НП Мариано Рахой е изправен пред „мисия невъзможна”, пише още „Монд” за евентуалното бъдещо управление на десницата.

„Ще се опитам да сформирам правителство, стабилно правителство, но това няма да бъде лесно”, е заявил снощи самият Рахой.

Нямат повод да празнуват и социалистите, които според екзит половете са получили 22 на сто от гласовете и могат да се надяват на 90 депутати в 350-местния парламент. Това за Испанската социалистическа работническа партия представлява загуба на 20 места, освен това тя с труд е удържала позицията си на втора сила в страната.

За наблюдаваната с интерес ляворадикална „Подемос” са подадени 20,7 на сто от гласовете, което й осигурява 69 мандата в парламента. Друга нова партия, произлязлата от гражданското общество „Граждани” печели 13,9% (40 мандата).

С тези избори, пише „Монд”, се поставя краят на двупартийността в Испания, по-точно - на класическото редуване във властта на Народната партия и ИСРП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!