Испанската СИРИЗА чука на вратата на властта

OFFNews 21 декември 2015 в 19:12 3303 1

Снимка Reuters

По-малко от две години след създаването си "Подемос", която се обяви против строгите икономии, стана трета на изборите в Испания, пише Би Би СИ.

Управляващата консервативна Народна партия загуби мнозинството си, а резултатите поставиха "Подемос" в силна позиция за предстоящите усилия за сформиране на коалиционно правителство.

Въпреки че не се оказа толкова силна, колкото някои нейни поддръжници се надяваха, вотът даде голям тласък на партията, родена от протеста срещу строгите икономии по време на икономическата криза в Испания.

Лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас приветства раждането на „нова Испания“ и края на десетилетията на двупартийната политика.

Иглесиас основа "Подемос" през януари 2014 г. с група от леви университетски преподаватели.

Партията се появи от протестното движение Los Indignados, което призоваваше за радикална промяна на фона на увеличаващата се безработица и съкращенията на публични услуги.

Движението започна през 2011 г., когато хиляди предимно млади хора организираха палатков лагер на централния площад в Мадрид, Puerta del Sol.

Акцията продължи, като вдъхнови протести от поредицата „Окупирай“ в други градове, в това число Лондон и Ню Йорк.

"Подемос" се появява като алтернатива на съкращаването на разходи и корупционните скандали, които разгневиха много хора в Испания.

Партията призовава да се прекрати изгонването на собственици на жилища и за гаранции за семействата, засегнати безработицата в Испания, която достигна рекорда от 26% през 2012 г.

От партията настоява и за отваряне на правителството, като за големите правителствени решения се правят референдуми.

„Не създадохме "Подемос", за да стане като Испанската социалистическа работническа партия или като Народната партия – историческа партия, в която нашите деца и внуци да се присъединяват като наследници на основателите“, обяви главният политически анализатор на партията Каролина Бесканса, университетски преподавател.

„Нашата идея е да създадем инструмент, за да позволим на хората да участват в процесите“.

Само четири месеца след основаването си "Подемос" печели 8% от гласовете на изборите за Европарламент през май 2014 г., като взема пет мандата.

Тя излиза напред в социологическите проучвания с безкомпромисните изявления против строгите икономии и корупцията.

След като радикалната лява партия СИРИЗА пое управлението в Гърция през януари 2015 г., Иглесиас заяви, че „вятър на промяната“ започва да духа в Европа.

"Подемос" обяви, че икономическата криза в Испания е измама от страна на финансовия и политическия елит на страната и обеща, подобно на СИРИЗА, да преговаря с международните кредитори.

Именно последният митинг на СИРИЗА, в който участва и Иглесиас, преобърна изборите в Гърция.

Иглесиас излезе на трибуната и стисна ръката на Ципрас, като обяви, че „промяната в Гърция се нарича СИРИЗА, а името й в Испания е „Подемос“. Хората говорят на един и същи език“.

Както левите, така и десните медии критикуваха "Подемос", като я обвиниха във връзки с левите лидери във Венецуела, а някои от висшите ѝ членове - във финансови злоупотреби.

Лидерите на партията отрекоха обвиненията и обещаха да публикуват данъчните си декларации.

Междувременно някои наблюдатели повдигнаха въпроса дали "Подемос" може да поддържа първоначалното си израстване, след като политическата ѝ воля бъде поставена на изпитание.

Въпреки че Испания официално излезе от рецесията, икономиката продължава да бъде основна грижа на избирателите. Страната все още се бори с безработица от 21% и младежка безработица от близо 50%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови