"Ислямска държава" взриви разкопки на древния град Нимруд (видео)

OFFNews 12 април 2015 в 09:46 7961 2

Джихадистката групировка "Ислямска държава" разпространи ново видео, което показва как нейни бойци рушат артефакти в древния асирийски град Нимруд, преди да взривят археологическия обект, съобщава Франс прес. 

Това е поредният подобен акт за последния месец, в който джихадистите рушат реликви и археологически разкопки. 

На кадрите от новото видео, което няма дата, се вижда сравненият със земята древен град, намиращ се на около 30 км югоизточно от северния град Мосул на бреговете на река Тигър. За разрушаването на града беше съобщено преди повече от месец и ЮНЕСКО го осъди остро като "военно престъпление", но досега нямаше доказателства за мащабите на щетите.

"Докато можем да изличаваме символите на идолопоклонничеството и да разширяваме нашата вяра, ще го правим", заканва се в края на записа един от джихадистите.

На него се вижда как бойзи разбиват с брадви барелефи и статуи. После струпват варели с експлозиви и накрая взривяват историческия обект.

Градът е създаден през ХІІІ век преди Христа и 400 години по-късно става столица на Асирия. Днес е един от най-известните археологически обекти в Ирак и важен източник на познания за месопотамската цивилизация. Обявен е за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Междувременно стана ясно, че джихадистите вчера са атакували най-голямата петролна рафинерия в Ирак в град Байджи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!