Арестуваха осем последователи на "Ислямска държава" в Пловдив и Пазарджик

OFFNews 31 март 2015 в 11:56 9176 9

Арестуваха осем последователи на

Общо осем души са арестувани и са с повдигнати обвиненя за участие в група, която проповядва религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат, съобщиха от прокуратурата.

Тази сутрин се проведе специализирана акция в ромските махали на Пловдив, Пазарджик и Асеновград.

Задържани са Йосиф Минчев от гр. Пловдив, Александър Иванов от гр. Пловдив, Орхан Бързак от гр. Пазарджик, Райко Кърталов от гр. Пазарджик, Ненко Щерев от гр. Асеновград, Веселин Стефанов от гр. Пазарджик, Рангел Илиев от гр. Пловдив и Мустафа Али от гр. Пазарджик.

Последните двама са привлечени задочно и за тях е издадена Европейска заповед за арест.

Арестите са продължение на операцията срещу проповядването на радикален ислям, започнала през ноември миналата година. На 25 ноември м.г. при специализирана операция в Пазарджик бяха задържани 22-ма души, заедно с Ахмед Муса Ахмед, смятан за лидер на мюсюлманите в циганската махала на града. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за организиране на престъпна група за проповядване на антидемократична идеология, за пропогандиране и възхваляване на война.

Тогава бяха открити материали, свързани с "Ислямска държава". Тогава от ДАНС обявиха, че на наша територия са засечени джихадисти, които са се отбивали на местата, на които беше проведена антитерористичната операция. Това не е клетка на "Ислямска държава", но можеше да бъде. Наблюдаваме този процес от половин година. Появиха се атрибути на „Ислямска държава”, коментира тогава Владимир Писанчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!