Илън Мъск пак предсказа: Човечеството ще изчезне заради изкуствения интелект

Първата среща на върха, посветена на безопасното използване на ИИ, се провежда на мястото, където екипът на Алън Тюринг разгадава тайната на "Енигма"

OFFNews 01 ноември 2023 в 20:18 5740 3

Мъск

Снимка Getty images

Илън Мъск

Във Великобритания започна първата световна среща на върха, посветена на безопасното използване на изкуствения интелект. В продължение на два дни технологични гиганти, експерти и политици ще обсъждат основите на регулирането и безопасното използване на технологиите за изкуствен интелект, съобщава Би Би Си.

Първата по рода си среща на високо равнище се провежда в Блетчли парк в Бъкингамшир, където по време на Втората световна война се е намирал център за дешифриране. Именно тук екипът на Алън Тюринг разгадава тайната на кода "Енигма", използван от германските шифровъчни машини.

По стечение на обстоятелствата именно в първия ден на срещата на върха един от най-старите речници на английския език, Collins, призна AI - съкращение от "изкуствен интелект" - за думата на 2023 г. Collins съобщава, че употребата на думата се е увеличила четири пъти от миналата година насам.

"Знаем, че тази година беше поставен голям акцент върху AI в смисъл, че той се разви и бързо стана повсеместен, като беше вграден в живота ни в имейли, стрийминг и други ежедневни технологии, които някога изглеждаха футуристични", каза директорът на издателството. 

В първия ден на срещата беше подписано "първото в света споразумение" за това как да се управляват най-рисковите форми на изкуствен интелект. Той се фокусира върху така наречения "усъвършенстван AI" (frontier AI) - това, според разбирането на участниците в срещата, са силно развити форми на тази технология с все още неизвестни възможности.

Споразумението беше подписано и от САЩ, ЕС и Китай.

На срещата на върха присъства и Илон Мъск, собственикът на Tesla, X и x.Al, компания, създадена миналото лято, която се занимава с проблемите на изкуствения интелект. В навечерието на срещата той отново отправи предупреждение, че изкуственият интелект може да доведе до изчезването на човечеството.

Други участници в срещата обаче говориха в по-спокоен дух: според тях трябва да се въздържаме от спекулации за малко вероятни заплахи в бъдещето и вместо това да се съсредоточим върху потенциалните рискове, които изкуственият интелект крие днес - например заплахи за определени професии или пристрастия по определени въпроси, които AI развива.

Конференцията включваше и предварително записано изявление на британския крал Чарлз III, в което той нарече развитието на усъвършенстван ИИ "толкова важно, колкото и откриването на електричеството".

Правителството на Обединеното кралство заяви, че в т. нар. Декларация от Блечли, подписана от участниците в срещата, 28 държави са се съгласили, че има спешна необходимост от разбиране и колективно управление на потенциалните рискове, породени от ИИ.

Премиерът Риши Сунак нарече срещата „забележително постижение, което видя световните лидери на ИИ да се споразумеят за спешната необходимост да разберат рисковете от ИИ, за да подпомогнат осигуряването на дългосрочното бъдеще на нашите деца и внуци“.

Унищожи човечеството - спаси планетата?

Илон Мъск, който многократно е предупреждавал за заплахата от изкуствения интелект, се появи в подкаста на комика Джо Роугън миналия вторник и каза, че някои хора могат да използват AI, за да защитят планетата, като унищожат човечеството.

"Ако започнете да мислите, че хората са лоши, естественото заключение е, че хората трябва да изчезнат. Ако AI е програмиран от експертите на изчезването, тогава неговата полезна функция ще бъде изчезването на човечеството... Те дори няма да си помислят, че това е нещо лошо", каза той.

През март Мъск, заедно с други водещи фигури в областта на развитието на ИИ, подписа отворено писмо, призоваващо за пауза в развитието на технологиите за изкуствен интелект, докато не бъдат разработени и приложени надеждни протоколи за безопасност.

"Мощните AI системи трябва да бъдат разработени само след като сме уверени, че последствията от тяхното използване ще бъдат положителни и рисковете, свързани с тях, са управляеми", се казва в писмото.

Въпреки това още през април се разбра, че Мъск е регистрирал компанията X.AI Corp., която трябваше да се занимава с проблемите на изкуствения интелект.

Много експерти смятат опасенията за съдбата на човечеството във връзка с развитието на ИИ за преувеличени.

Ник Клег, бивш вицепремиер на Великобритания и сега глобален президент на Meta, каза, че хората не трябва да позволяват на "спекулативни, понякога донякъде футуристични прогнози" да изтласкат по-належащите проблеми.

Както посочва кореспондентът на Би Би Си за климатичната дезинформация Марко Силва, твърденията, че еколозите искат да предприемат крайни мерки за намаляване на световното население, отдавна са популярни сред теоретиците на конспирацията. Много от тях вярват, че климатичните активисти са част от някакъв вид "култ към смъртта", който се стреми да приложи "програма за обезлюдяване", осъществявана чрез радикални мерки като насилствена стерилизация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11619

3

Танас

12.01 2024 в 14:19

Гьорче8, коги Ник Клег земе да защитава нещо... даже и Мъски може да се окаже прав....

-1395

2

Гьорче2

01.11 2023 в 21:35

Абсолютен кретен и крадец на идеи, амбулантен търговец осигурил сенчесто финансиране.

Продукт, огледало на американската алчност, сигурен показател, че има нещо много гнило в Америка! Нерде Бил Гейтс, нерде тоя лабилен измамник!

Ии ще направи животът ни много по лесен, малко работа огромно заплащане, лекуване на неизлечими болести, запазване на човешкото знание и постижения и др., и др., и др.....

, но за тоя дебил, гроздето е кисело!

По опасен от Тръмп!

22548

1

dolivo

01.11 2023 в 21:04

морален е проблема на човечеството, или по-точно, девалвацията му
 
X

Да помогнем на украинските деца!