Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ямайка иска от Камерън да се извини и да плати за търговията с роби

OFFNews 30 септември 2015 в 18:09 2053 3

Cameron

Снимка Архив

Дейвид Камерън

От британския премиер Дейвид Камерън, който е на двудневно посещение в Ямайка, искат финансови репарации заради ролята на страната му в търговията с роби в миналото. Местни активисти дори настояват за лично извинение от него.

Исканията, коментира Би Би Си, заплашват да засенчат визитата на Камерън в карибската страна, където той обяви 25 милиона паунда помощ за строителството на нов затвор.

Министър-председателката на Ямайка Порша Симпсън-Милър заяви, че е настояла за репарации в разговорите си с госта. Преди две години тя беше поставила въпроса и в ООН.

Но Камерън е отклонил искането, припомняйки, че това е първото от 14 години посещение на британски премиер в Ямайка и той иска да се съсредоточи към бъдещите отношения, а не към вековно стари проблеми.

Над 200 години Лондон е бил в сърцето на трансатлантическа търговия с поробени африканци, припомня Би Би Си. По данни от корабните регистри около 12,5 милиона души са прекарани като роби от Африка към Северна и Южна Америка и Карибския район.

През 1833 г. Великобритания освобождава робите на своя територия и плаща компенсации на 46 000 техни господари заради „загубата на човешка собственост“.

Протестиращи в Ямайка искат извинение от Камерън, тъй като негови предци също са се обогатили чрез подобни компенсации.

Британският премиер обяви пакет от 300 милиона паунда помощ за развитие на Карибския район, по-специално за инфраструктурни проекти. 25 милиона  ще бъдат предоставени за строителството на нов затвор в Ямайка. Така от 2020 г. нататък осъдени във Великобритания престъпници от тази страна ще могат да излежават присъдите в нея. Според Би Би Си, те в момента са над 600 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!