''Хамас'' прие резолюцията на ООН за прекратяване на войната в Газа

Кристина Минчева 11 юни 2024 в 15:59 1660 1

Газа

Снимка GettyImages

Войната Израел-Хамас

"Хамас" приема резолюцията за прекратяване на огъня на Съвета за сигурност на ООН и е готова да преговаря за подробности от плана на америсканския президент Джо Байдън. Това заяви високопоставеният източник на терористичната групировка Сами Абу Зухри пред Ройтерс. 

Вчера Съветът за сигурност на ООН прие водена от САЩ резолюция, която настоява "Хамас" да приеме плана за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на израелските заложници в замяна на палестински затворници. Четиринадесет от 15-те членове на съвета гласуваха в подкрепа на резолюцията, като само Русия се въздържа. 

Сами Зухри добави, че от Вашингтон зависи да гарантира, че Израел ще спазва резолюцията.

"Хамас" приема резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно плана за прекратяване на огъня, изтегляне на израелските войски и размяна на заложници срещу затворници, държани от Израел. Администрацията на САЩ е изправена пред истински тест да изпълни ангажиментите си, като принуди окупационните сили незабавно да прекратят войната в изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН", заяви високопоставеният източник на терористичната групировка.

Израел се обяви против резолюцията още миналата седмица, като оспори някои от измененията, направени в текста, а САЩ отхвърли създаването на израелски буферни зони за сигурност в Газа. Този ход изглежда достатъчен, за да задоволи Израел, чийто представител в ООН избегна да критикува резолюцията или да я коментира директно, пишат израелски медии.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху многократно е подчертавал, че Израел няма да приеме сделка, която слага край на боевете в Газа, без постигането на целите му във войната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на посещение в Тел Авив, откъдето коментира, че разговорите относно плановете за Газа след края на войната ще продължат във вторник следобед и през следващите няколко дни. Той се срещна с израелски официални лица във вторник, 11.06, ден след като предложението на президента Джо Байдън за примирие беше одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

Блинкен заяви още, че разговорите, които води с израелски лидери, засягат и плановете за Газа след войната, включително сигурността, управлението и възстановяването на гъсто населения анклав.

"Правим това след консултация с много партньори в целия регион. Тези разговори ще продължат... наложително е да имаме тези планове", каза той.

Байдън многократно е заявявал, че има надежда за примирие, но такова имаше през ноември. Тогава, в продължение на седмица, бяха освободени над 100 заложници в замяна на около 240 палестинци, държани в израелски затвори.

В събота, 8 юни, израелските сили за сигурност спасиха четирима заложници , държани от "Хамас", при нападение на командоси в претъпкан градски бежански лагер в централната част на Газа. По време на операцията бяха убити 274 палестинци, според здравните власти в Газа.

В крайбрежния анклав обаче все още има над 100 заложници. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх