Гръцкият премиер: Комунистите измислиха македонския език

Юлиуш Висожински Последна промяна на 03 юли 2014 в 12:57 11410 22

Снимка antonis-samaras.gr

Андонис Самарас.

Не знаех, че съществува македонски език. Има много неща, които бяха измислени от комунистите и изобщо не искам да говоря за тях.

Това заяви в Европейския парламент в Страсбург гръцкият премиер Андонис Самарас в отговор на въпрос на кореспондента на държавната Македонска информационна агенция.

Македонският журналист Тони Гламчевски задаваше въпросите си на френски, а Самарас му отговаряше на английски език.

Македония води политика на екстремни позиции и непреклонност, а не на диалог. Това не е позитивен знак както за Гърция, така и за целия свят, категоричен е гръцкият премиер.

Тони Гламчевски отговори на Самарас така: „Македонският език съществува и е признат от всички световни лингвисти. Това не е измислен език, а език, който се говори и от македонското малцинство в Гърция, което гръцката държава не признава“.

Реакцията на гръцкия премиер не закъсня: „Има много неща, които бяха измислени от комунистите и изобщо не искам да говоря за тях.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.07 2014 в 13:49

Какъв Александър, какви македони? Тия са по-чисти българи от българите в България, щото и по-рано са се заселили тук даже. Българите на Кубер, роднина на Аспарух..

03.07 2014 в 22:07

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80 %D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0

03.07 2014 в 21:16

Ами да, сигурно е така, защото птолемеидски Египет е класическата елинистическа мешавица. Всички преселници оттам са се местили в територията която смятали за прародина,макар и да не са истински гърци по произход.
А истинските елини са претопени в мешавицата на елинизма.
Така Александър успял да усмърти както своя народ, така и народа на когото подражавал.
А пък ненавистните му перси - си възродили държавата,въпреки че харесали най-доброто от античната елинска култура. И никога не станали римски роби, като потомците на Александровите македони.
И днес сме чували за Аристотел, главно заради персийските преписи, преведени на няколко други езика ...
Историята е саркастична понякога, a не ми се мисли какво ги чака фиромците като изкупление, задето предадоха паметта на прадядовците си ...

03.07 2014 в 20:37

Санчо,
Приемам забележката за майката на Александър. Всъщност "елинизмът" води началото си точно от времето на Александър, дотогава елините са наричали себе си по имената на полисите.
Но македоните не са елини.
Тезата ми е, че гърците имат авторско право върху името "Македония" колкото и фиромците.

А ето и едно генетично изследване:

Department of Immunology and Molecular Biology, Universidad Complutense, Madrid, Spain.

Македонците са от "стария" средиземноморски субстрат. Те не са свързани с гърците, които не са от "старите" средиземноморски жители.
Гените на гърците произхождат на юг от Сахара.
Гърците не принадлежат към "стария" средиземноморски субстрат. Установява се значително сходство с жителите на юг от Сахара - Етиопия, което отделя гърците от останалите средиземноморски групи. Етиопците и гърците имат генетично родство. То датира вероятно от разместването на населението в Египет и Етиопия през епохата на фараоните.

03.07 2014 в 20:05

Всъщност анонимен - не си прав съвсем за Александър. Александър е македон по баща, но елин по майка. Неговите наставници са били истински гърци, неговата "мисия", която сам си възлага е някакъв измислен панелинизъм, а неговите "постижения" са ливидирането на старите антични елински държави и стара Персия ("образът на Врага"), и замяната им с елинистически държави, които са някаква смес от "елинско лустро" + някаква местна подложка, според нагласите на неговите приближени.
Цалата македонска върхушка си е била елинизирана още преди него, затова въпреки справедливото възмущение на истинските елини, те били насила приобщени към някаква микс култура. От македоните останали само исторически факти и названия, от елините повече, но елинистическата култура е също толкова варварска и спрямо предишните елински стандарти е нещо като "чалгарска антична". Затова е съвсем прав Самарас. Вместо да крадат фиромите чужда история, да вземат първо да си изучат своята.
На територията на днешна ФИРОМ е съществувала силна и жилава държава Пеония, враг на Македония и съюзник на медите. Но пък нейната история не се връзва с митологемата "Македония", доразвита от Коминтерна за претопяване на българския народ.

03.07 2014 в 18:37

До sancho15:37 03 юли 2014 Ще ме прощаваш ,но формулировката на Божидар Димитров ми допада повече: "македонския език не е нищо по-различно от български език написан на сръбска пишеща машина"!

03.07 2014 в 18:25

Македонският език е.създаден от венко марковски,който пишеше поезия надиалект.затова го направиха академик.а вени и игор марковски още ядат бял хляб от дядо си.


03.07 2014 в 18:25

Е браво щом гръцкия примиер трябва да защитава българската позиция! Да сте чули някой български примиер да се е изказал толкова категорично по въпроса!? Аз не съм защото всичките до един за целия ни преход са били долни продажни утрепки!
 
X

Парламентът на живо