Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Главният диригент на Болшой театър подаде оставка

OFFNews 07 март 2022 в 14:14 4779 2

Снимка Getty Images

Туган Сохиев

Главният диригент на Болшой театър в Москва Туган Сохиев е подал оставка, след като е бил подложен на натиск за мнението си за нахлуването на Русия в Украйна, пише Би Би Си.

"Първо, искам да кажа нещо изключително важно: Никога не съм подкрепял и винаги ще бъда против всякакви конфликти под каквато и да е форма", написа Сохиев във Facebook, чиято оставка влиза в сила незабавно.

Той подаде оставка без да огласява позицията си относно конфликта. Също така напусна и поста си на диригент на Националния оркестър на Капитолия в Тулуза, Франция, където е бил притиснат да изясни възгледите си, допълва Би Би си.

"Днес аз съм притиснат да взема решение и да избера едно музикално семейство пред друго. От мен се иска да избера една културна традиция пред друга. От мен се иска да избера един артист вместо друг. От мен се иска да избера един певец вместо друг", пише Сохиев и добавя:

"Скоро ще бъда помолен да избера между Чайковски, Стравински, Шостакович и Бетовен, Брамс, Дебюси."

По думите му решението да напусне се основава на това, че е "принуден да се изправи пред невъзможния вариант да избира между любимите си руски и любимите си френски музиканти".

Миналата седмица Мюнхенската филхармония уволни руския главен диригент Валерий Гергиев, след като той не отговори на призивите да осъди руското нахлуване в Украйна.

Сохиев добави, че "не може да гледа" как колегите му творци са "заплашвани, третирани неуважително и са жертви на така наречената "култура на отмяната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews