Генерал Залужни: През изминалата нощ Русия изстреля 81 ракети срещу Украйна, ПВО свали 34

OFFNews 09 март 2023 в 11:32 4330 4

Снимка Хромадске

Разчистване на развалините след попадение в частен дом в Лвовска област.

По време на най-масираната ракетна атака срещу Украйна от 10 февруари насам руската армия е изстреляла срещу цели на цялата украинска територия общо 81 ракети с различно базиране и 8 дрона. Това съобщи главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни.

Ето го и списъкът с ракетите, които, според Залужни, е изстреляла Москва за 7-те часа въздушна тревога в четвъртък призори:

  • 28 крилати ракети с въздушно базиране Х-101/Х-555;
  • 20 крилати ракети с морско базиране "Калибър";
  • 6 крилати ракети Х-22 с въздушно базиране;
  • 6 крилати ракети с въздушно базиране Х-47 "Кинжал";
  • 8 управляеми въздушни ракети: 2 — Х-31П; 6 — X-59;
  • 13 зенитни управляеми ракети С-300.

Освен това руснаците са изпратили срещу Украйна 8 ударни дрона Shahed-136/131.

Силите и средствата на ВВС на 3СУ във взаимодействие с подразделения на други части на Силите за отбрана на Украйна са унищожили 34 крилати ракети Х-101/Х-555 и „Калибър“ от общо 48 , както и четири безпилотни летателни апарата Шахед-136/131. В резултат на организираната контраатака 8 управляеми въздушни ракети Х-31П и Х-59 не са достигнали целите си.

Пораженията

В резултат на нощната и сутрешната атака на руските войски срещу Украйна на 9 март е известно, че са поразени инфраструктурни и енергийни обекти, има ранени и убити цивилни. С една от изстреляните ракети „Кинжал“ е била ударена ТЕЦ №5 в Киев. В резултат на това 40 процента от населението на украинската столица е без отопление. Нито една ракета от друг тип не е достигнала до столицата Киев – всички са били свалени от ПВО, съобщи началникът на военната администрация на Киев Сергей Попка. В жилищен район Святошин има двама ранени – пострадали са от паднали фрагменти от ракети. Части от свалени руски ракети са нанесли щети и по автомобили.

Лвовска област

Ръководителят на областната администрация на Лвов Максим Козицкий съобщи , че в района на Золочев е паднала вражеска ракета в жилищен район - избухнал е пожар, който вече е потушен. До момента са известни петима загинали възрастни: трима мъже и две жени. Били са в домовете си, когато ги е ударила ракета. Спасителите все още сортират отломките. Под тях може да има други хора. Огънят е унищожил три жилищни сгради, три леки автомобила, гараж и няколко стопански постройки.

Одеса

В резултат на вражески ракетен удар в района на Одеса са повредени няколко електропровода и трансформатори, пише ръководителят на ОВА Максим Марченко. В момента са в сила почасови аварийни прекъсвания на електрозахранването. През нощта е било спряно електричеството на част от района. Подразделенията на ПВО са свалили в Одеса 6 ракети и един дрон.

Николаев

По информация на южното военновъздушно командванепрез нощта подразделенията на ПВО са унищожили над района 9 ракети от различни типове, пише началникът на ОВА Виталий Ким.

Житомир

Руснаците са ударили района на Житомир с дронове камикадзе като са поразили едно от съоръженията на енергийната инфраструктура. В резултат на това почти 150 000 абонати в момента са без електричество, отбеляза шефът на ОВА Виталий Бунечко.

Днепропетровска област

Цели на ракетните атаки в областта са били градовете Днипро, Павлоград, Гривориж и Никопол. Един човек е загинал, двама са ранени. Нанесени са щети на енергийната инфраструктура и промишлени предприятия — има сериозни разрушения. Съответните служби работят на място: овладяват пожарите и ликвидират последствията от нападенията.

Харковска област

Срещу областта руснаците са използвали за удар ПВО-ракети С-300. Ударени са критични инфраструктурни обекти, пише ръководителят на ОВА Олег Синегубов. В Харков е повреден обект на гражданската инфраструктура. В село Слобожанске, Чугуевски район, ракета е унищожила оранжерията на консервната фабрика. В село Писочин, вражеска ракета е поразила двора на частна къща - няколко жилищни сгради са повредени. По-леко са пострадали две възрастни жени: 71-годишна жена е настанена в болница, а на 74-годишна жена е оказана помощ на място. Друга ракета в Писочин ударила блато край селото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

09.03 2023 в 14:02

Страхотни военни "постижения", направо легендарни! Да изстреляш 100 ракети, за да загинат или бъдат ранени няколко човечеца е просто брилятно, пак казвам, "постижение.
Е, оставили половината Киив без отопление, само радост и гордост е туй "постижение".
Е, една ракета е унищожила оранжерията на консервната фабрика в някакво село, чудо Неземно!
Ако трябва да обобщим: рашняците трошат на украинците гълъбарниците, а украинците, без медиен шум, им трепат мужиците!?
Липсата на размножителен матриЯл ще бъде компенсирана от братята жълтурковци...

-240

3

редовно четящ

09.03 2023 в 13:15

Руzия ще изч@зне от картата на света, това е ясно. Ще остане в историческите си граници около московията една република с която никоя цивилизована държава няма да иска да контактува.

1005

2

Диоген

09.03 2023 в 12:01

плъха когато е притиснат в ъгъла хапе най-много.
е дано скоро го ударят с лопатата по главата.
е това е руzzкий мир- стреляй по невинно население.

-1655

1

ob1

09.03 2023 в 11:58

орКер, кефиш ли се на новината за избитите и ранени цивилни мъже, жени и старци?

 
X

Подкастът на OFFNews