Гърция не може да се справи с натиска на имигрантите

Над 50 000 имигранти дошли в Гърция само за юли

OFFNews 07 август 2015 в 19:24 4390 7

Имигранти в Гърция.

Над 50 000 имигранти са пристигнали в Гърция само през месец юли по данни на Frontex , съобщи днес Европейската комисия, цитирана от сайта "ГрРепортер"

Говорителката на еврокомисаря по миграцията определи този брой като рекорден, след като той надвишава общия брой на пристигналите в страната имигранти през цялата 2014.

За периода 2014 – 2020 Гърция е предвидено да получи финансова помощ за над 320 милиона евро, за да се справи с имиграционните и бежанските потоци. 260 милиона евро се осигуряват от Фонда „Убежище, миграция и интеграция” (AMIF) и 166 милиона евро от Фонда за вътрешна сигурност (ISF).

Първият транш от 3 на сто от 260-те милиона евро може да бъде отпуснат още следващата седмица. В същото време Върховният комисариат на ООН за бежанците призова Гърция да постави под контрол „пълния хаос”, който цари на островите, където са пристигнали хиляди имигранти.

„Ситуацията е абсолютно незадоволителна що се отнася до достъпа им до питейна вода, здравеопазване и храна. На повечето от островите не са налични бази за прием. Хората спят на открито”, заяви директорът на европейския клон на Върховния комисариат Венсан Костел.

„В резултат на това на островите цари пълен хаос. Два дни след пристигането си там те заминават за Атина, където също няма никаква база, за да ги посрещне. Гръцките власти трябва да оглавят и координират отговор на това положение”, каза той и допълни, че „никога досега не е виждал подобна ситуация”.

Премиерът на страната Алексис Ципрас обяви, че държавата не може да се справи с огромния наплив и иска спешна помощ от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!