Die Welt: Не Гърция, а Италия е заплаха за устоите на валутния съюз

OFFNews 07 август 2015 в 10:35 8204 5

Снимка nordiclabourjournal.org

Не Гърция, а Италия е държавата, за която има реални изгледи да напусне еврозоната, съобщава немският вестник "Ди Велт", цитиран от агенция "Фокус".

Докато подозрението винаги пада върху южната ни съседка, когато стане въпрос за криза в Европа, то единствените показатели, по които Италия бележи ръст, са тези за безработицата и дълговете.

Италия въвежда еврото през 1999 г. и оттогава досега отбелязва растеж от 4.5% - средно по 0.28% на година. Тези данни поставят страната на последно място в еврозоната, дори след Гърция. Европа обаче още не е връхлетяна от италопесимизъм, тъй като нито медиите, нито фондовите пазари се съмняват в статута на Италия на страна-членка на валутния съюз.

Според текст на Даниел Стелкър, бивш високопоставен съветник на консултантска група в Бостън, италианската икономика се развива по-зле дори от 30-те години на миналия век, когато държавата е в международна и съответно икономическа изолация. "Такъв срив не е безпрецедентен за голяма икономика, но основната причина е непоправимата загуба на конкурентоспособност в ранните години след приемането на еврото", коментира Стелкър.

Статистиката показва, че износът на Италия се е свил с близо 30% през последното десетилетие. Последиците за пазара на труда от това са изключително отрицателни. Безработицата в страната е на рекордно високо ниво - 12.5%, а краските в италианската картина придобиват съвсем тъмни тонове поради факта, че младежката безработица достига 44%. Това означава, че почти всеки втори на възраст под 25 години няма доходи.

А ако половината младо поколение трябва да се сбогува с работата си, потенциалният растеж на една държава е обречен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови