Франция съобщи за изтичане на ''редки газове'' от АЕЦ в Китай

OFFNews 14 юни 2021 в 19:25 3212 0

Снимка Wikipedia EDF Energy

Първи и втори блок на електроцентралата в Тайшан

Тази сутрин френската енергийна група EDF посочи, че реактор номер 1 в атомната електроцентрала Тайшан в Южен Китай е претърпял „увеличаване на концентрацията на някои редки газове“. Американският новинарски канал CNN съобщи за „евентуално изтичане“, а оператора на този завод опровергава твърдението и уверява, че "ситуацията е нормална".

Реакторът от ново поколение, наречен EPR - European Pressured Water Reactor (Европейски воден реактор под налягане) или Evolutionary Power Reactor (Еволюционен енергиен реактор) e собственост и експлоатиран от дружеството NPJVC, съвместно предприятие на CGN (70%) и EDF (30%)"

„EDF е информиран за увеличаването на концентрацията на някои редки газове в първи контур на реактор № 1 на атомната електроцентрала в Тайшан", посочва френската група в съобщение за пресата.

Първичният кръг е затворен, съдържа вода под налягане, която се загрява в реакторния съд при контакт с горивните елементи. Така наречените "редки" газове включват аргон, хелий, криптон, неон или ксенон.

„Наличието на някои редки газове в първи контур е познато явление, проучено и предвидено от работните процедури на реакторите“, добавя компанията.

Към днешна дата двата реактора в Тайшан са единствените EPR, влезли в експлоатация в света, съответно през 2018 и 2019 г. Други примери за такива реактори от трето поколение са в процес на изграждане във Финландия, Франция и Обединеното кралство, но многобройни технически неуспехи забавят пускането им в експлоатация от няколко години.

Framatom, дъщерното дружество на EDF, което участва в изграждането на реакторите в Тайшан, беше посочило по-рано, че следи "развитието на един от работните параметри" на площадката, но без да дава подробности или да съобщава за течове.

Заводът "е в рамките на оторизираната зона за експлоатация и безопасност", увери Framatom в съобщение за пресата.

"Радиологична заплаха"

Въз основа на писмо, изпратено от Framatom до американското министерство на енергетиката на 8 юни, CNN съобщи за възможен "теч" в тази централа. Framatom са се обърнали към САЩ, за да поискат разрешение за техническа помощ за разрешаване на „непосредствена радиологична заплаха“.

Пак според американския канал китайските служби за безопасност са повишили допустимите граници на радиация извън площадката, за да се избегне спирането на централата.

От своя страна, операторът на централата, TNPJVC, съобщи в прессъобщение за "нормални" екологични показатели, без обаче да направи пряка препратка към информацията на CNN.

"В момента непрекъснатото наблюдение на данните за околната среда показва, че екологичните показатели на атомната електроцентрала Тайшан и околностите са нормални", заяви китайската компания на уебсайта си.

В своето съобщение за пресата EDF посочват, че сa се свързали с TNPJVC, „като акционер“ на тази компания и „предоставя своя опит“. Френската група също така посочва, че "е поискала провеждането на извънреден съвет на директорите на TPNJVC, така че ръководството да представи всички данни и необходимите решения".

Китай има около петдесет реактора в експлоатация, което го нарежда на трето място в света след САЩ и Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика